24. maj 2019
Klinikassistenterne var lokale skoleelever, der på bedste vis hjalp de danske tandlæger. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Klinikassistenterne var lokale skoleelever, der på bedste vis hjalp de danske tandlæger. Privatfoto
Foto: Finn John Carlsson
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tandlægens verdensrundtur: På Filippinerne tager de batterisyre mod tandsmerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tandlægens verdensrundtur: På Filippinerne tager de batterisyre mod tandsmerter
Næstved - 18. oktober 2018 kl. 20:09
Af Finn John Carlsson
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Filippinerne er de mennesker i verden, der spiser mest sukker!

arrow Læs også: Nyt sundhedscenter: Jagten er gået ind på investorer

Udtalelsen kommer fra den nyuddannede tandlæge, 32-årige Jonas Sejr Nicolajsen fra Næstved. Og det er ikke noget, han bare har læst sig til.

Han tog nemlig, dagen efter han fik sit eksamensbevis og aflagde tandlægeløftet, en måned til Filippinerne og arbejdede på projektet Rise Above Foundation Cebu, sammen med syv andre tandlæger. Nu er han hjemme igen og fortæller om turen.

Jonas er uddannet tandplejer i 2010, og kort herefter søgte han ind på Tandlægehøjskolen. Men selvom han havde fine papirer og anbefalinger, skulle der gå tre år, inden han blev optaget. Her i 2018 bestod han så sin uddannelse med absolutte topkarakterer, ligesom han også havde vundet flere udmærkelser i forbindelse med konkurrence i plastfyldning. Men i stedet for straks at gå i gang med et job som tandlæge, tog han en måned til Cebu City i Filippinerne.

-Det gjorde jeg for at få oplevelsen, erfaringer og så gøre det, mens tiden var til det. Når først man sidder i et fast job, er det sværere at rive en måned ud af kalenderen og rejser ud. Så er der andre hensyn, der skal tages. Men det var helt klart også for at komme ud og gøre en forskel og se andre ting, end vi ser her. Folk i Filippinerne er de mennesker, der spiser mest sukker i verden. Jeg måtte trække 15 tænder ud på en 14-årig pige, ryddede simpelthen hele overmunden.

Tandlægen, er ikke en person befolkningen besøger med jævne mellemrum, derfor har de fleste også utroligt dårlige tænder.

- Hvis smerterne bliver for slemme, bruger »patienterne« selv batterisyre, for at slå smerterne og tænderne ihjel, fortæller Jonas Sejr Nicolajsen.

- Den første uge var vi i en Camp 7 National High School i Minglanilla, lidt inde i bjergene, hvor mange børn brugte to timer på at gå til skole og to timer på at gå hjem. Og vi var der, mens monsunregnen gjorde næsten alle veje ufremkommelige. Og her behandlede vi 350 børn. Derefter flyttede vi til Cebu City, der har godt to millioner indbyggere og havde »klinik« hos Sister Anne's Church.

Begge steder var det lokale elever, der hjalp de danske tandlæger på »klinikkerne«, der bestod af en stol, en pandelampe og diverse transportabelt tandlægeudstyr. Derudover var der en autoclave til sterilisering af instrumenterne på stedet.

- Der var også et sponseret håndholdt røntgenapparat til rådighed, så på den måde var det hele ret professionelt organiseret.

Kigger vi på de statistikker, der blev lavet under tandlægernes ophold, så ligger Jonas Sejr Nicolajsen på en flot 1. plads, men med meget skræmmende tal, nemlig 274 tandfyldninger og 295 udtrækninger.

-Men der er ikke noget at sige til, at tallene er så høje, når vi tænker på, at du på ethvert gadehjørne kunne købe slik og sukkerprodukter i alle afskygninger, ligesom landet også bar præg af, at USA »havde været forbi« med blandt andet en masse fast-food-produkter.

Selv lige ved skolen, var der slik-udsalg på begge sider, så børnene bliver fristet hele tiden. Og selv om der findes de lækreste frugter, som en dejlig, lidt overmoden mango, så putter de sukker på.

-Jeg havde en idé om, inden jeg tog afsted, at jeg ville hjælpe så mange som muligt mens jeg var på stedet, og det gjorde jeg så.

Nu er Jonas Sejr Nicolajsen tilbage i Næstved, hvor han arbejder på sin fars klinik i Havnegade. Senere skal han også lidt rundt på andre klinikker, ligesom han også skal ansættes offentligt i en kort periode, så han kan komme igennem børnetandplejen.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk