22. oktober 2021
Den lille lune saunaløsning bliver ikke til noget i Glumsø. Miljø- og Fødevareklagenævnet har trukket kommunens tillaldelse tilbage. Illustration: Næstved Kommune
gallery icon

Se billedserie

Den lille lune saunaløsning bliver ikke til noget i Glumsø. Miljø- og Fødevareklagenævnet har trukket kommunens tillaldelse tilbage. Illustration: Næstved Kommune
Foto: Jens og Lone Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Staten griber ind og stopper sauna ved søbred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Staten griber ind og stopper sauna ved søbred
Næstved - 23. september 2021 kl. 17:22
Af Kim Palm

En tur ud på badebroen, en hurtig dukkert og en lun saunaløsning efter det forfriskende vinterbad.

arrow Læs også: Her går det godt: Isfuglen tæt på 700 medlemmer

Det var planen i Glumsø, hvor byens vinterbadeforening og lokalrådet havde søgt kommunen om tilladelse til at opføre en permanent sauna ved søbredden. En træbygning på 36 kvadratmeter med sauna og omklædning, placeret for foden af badebroen ved anlægget i Glumsø.

Kommunen anbefalede i første instans et afslag efter flere naboklager, der frygtede for larm og tivolisering af byens smukke anlæg, der er tegnet af den kendte landskabsarkitekt Th. Sørensen i 1930'erne.

Politikerne sagde ja

Men politikerne ville det anderledes. Et enigt Plan- og erhvervsudvalg omgjorde beslutningen og gav dispensation til saunabyggeriet ved badebroen og Danmarks korteste badestrand. Vinterbaderne var lykkelige og indledte jagten på de 600.000 kroner, der skulle til for at realisere byggeriet.

Men nu er drømmen slukket. Danmarks Naturfredningsforening indbragte sagen for Miljø- og Fødevareklagenævnet, der nu har afgjort sagen. Tilladelsen til sauna-byggeriet bliver trukket tilbage. Afgørelsen er definitiv og kan ikke indklages for andre instanser.

- Vi er skuffede, men vi havde måske set det komme, siger talsmand for vinterbaderne i Glumsø, Lone Bybeck og fortsætter:

- Vi har badet i fire år uden sauna. Det må vi bare fortsætte med. Vi overlever nok.

DN er tilfredse

DN Næstved er anderledes tilfredse med afgørelsen fra statens øverste klageinstans. Naturens nidkære vogtere har ellers intet imod vinterbadning, men klagede til Miljø og Fødevareklagenævnet fordi de frygtede, at tilladelsen kunne skabe præcedens for flere bygninger og dispensationer og forstyrre det rige dyre- og planteliv langs søbredden.

- Vi synes vinterbadning er en herlig sport. Men sauna-placeringen i det smukke fredede anlæg var helt forkert og så var det kun et spørgsmål om tid, inden der også blev ansøgt om toilet og omklædningsfaciliteter langs søbredden. Derfor indbragte vi sagen for Miljø- og Fødevareklagenævnet, fortæller formand for DN Næstved, Rune Larsen.

Trods afslaget holder de aktive seniorer i Glumsø humøret højt, hvor foreningens omkring 40 medlemmerne hopper i søen året rundt.

- Vi har faktisk omdøbt vinterbadeforeningen til morgenbaderne fordi vi bader hele året. Jeg var selv i søen i morges og der er stadig lunt. 14,3 grader for at være helt nøjagtig, siger Lone Bybeck.

Sauna ved andre søer

Flere andre vinterbadeforeninger, der er så heldige at have en sø at bade i, har i dag fået sauna ved søbredden. Det gælder både Haraldsted Sø ved Ringsted og Sorø sø hvor vinterbaderne kan lune sig i saunaen efter det kolde gys. Men her er saunaerne opført i forlængelse af eksisterende bygninger langs søbredden - og dermed kan de ikke sidestilles med Glumsø.

- Vi må bare erkende at vi har tabt. Sådan er det, siger Lone Bybeck.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk