23. juni 2021
På ejendommen Vinderuphøjvej 1 ved Glumsø, er der ansøgt om at få miljøgodkendte byggeriet af en af Sjællands største svineanlæg. Foto: Jens Wollesen
På ejendommen Vinderuphøjvej 1 ved Glumsø, er der ansøgt om at få miljøgodkendte byggeriet af en af Sjællands største svineanlæg. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radikale: Byråd bør kunne sige nej til mega svinefarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Radikale: Byråd bør kunne sige nej til mega svinefarme
Næstved - 18. marts 2021 kl. 04:48
Af Rikke Bondesen

Sagen om etablering af et stort svineproduktionsanlæg på 9000 kvadratmeter på Vinderuphøjvej ved Glumsø, får nu De Radikale til at kræve en principiel diskussion ved næste byrådsmøde i Næstved.

Som reglerne er nu, har kommunen ikke mulighed for at sige nej at staldanlæget bliver bygget, hvis det lever op til miljøreglerne. Derfor ønsker de Radikale at Næstved byråd sender et brev til Miljøministeriet, Ervhervsministeriet og fødevareministeriet og gør opmærksom på, at der er nødvendigt at ændre reglerne omkring godkendelse af husdyrbrug.
Kommunerne skal have en reel mulighed for at afslå byggeri af store staldanlæg, hvis de ud fra en lokal helhedsvurdering ikke harmonerer med kommunernes udviklingsplaner, bosætning, miljøbelasning og beboerne i de berørte lokalområder, lyder det i udkastet til et brev til regeringen.

arrow Læs også: Naboer raser over svinefarm: Gravemaskiner er tyvstartet
Tilbagerulning

Lars Hoppe Søe (R), som står bag forslaget, vil gerne have en politisk diskussion af, om Næstved Kommune ønsker svineproduktion af den volumen (40.000 -45.000 slagtesvin om året) tæt ved Glumsø.

- Vi er frustrerede over, at vi som lokalpolitikere ikke har nogen reel mulighed for at blande os i noget som får så stor påvirkning på lokalområdet, siger Lars Hoppe Søe.

Det var Løkke-regeringen som i 2017 fik ændret husdyrbrugsloven, så kommunerne fik begrænset muligheden for at afslå og i øvrigt påvirke ansøgninger om markante udvidelser af blandt andet svinebrug. Så længe ansøgningerne, som behandles administrativt og ikke politisk, lever op til miljøkravene, kan kommunerne ikke sige nej til landbrugene. Før 2017 havde kommunerne større indflydelse.

De Radikale var selv med til at vedtage ændringen i 2017, men som loven bliver forvaltet, kan de Radikale ikke længere være med.

- Når man har prøvet at leve med reglerne som det er blevet, må vil sige fra, mener Lars Hoppe Søe.

Glumsø igen

Glumsø er ifølge Lars Hoppe Søe et godt eksempel på et udviklingsområde i Næstved Kommune, hvor man har politiske planer om blandt andet bosætning, som kan blive saboteret, hvis byrådet ikke har nogen mulighed for at afslå store landbrugsanlæg, der kan skræmme potentielle tilflyttere væk.

- Vi er nødt til at gøre noget ved det. Det kan ikke være meningen, at fordi der på adressen ligger en nedlagt landejendom, så kan man bygge et nyt staldanlæg på næsten 10.000 kvadratmeter uden en lokalpolitisk diskussion. Det er ikke i orden, siger Lars Hoppe Søe.

Nationalt problem

Lars Hoppe Søe opfordrer sine kolleger i byrådet til at tilslutte sig kravet om at give kommunerne deres indflydelse på udviklingen i landområderne tilbage.

- Det er næsten et tag selv bord for landbruget i dag. De kan plastre landkommunerne til og vi kan bare sidde og kigge på, siger han.

Han mener ikke at kampen om svinebruget på Vinderuphøjvej i Glumsø bliver den sidste.

- Det kan godt være at de lige er vågnet op i Glumsø, men det et er en vigtig kamp og det bliver ikke den sidste. Der er mange andre eksempler i Danmark, hvor storlandbrug har fået alt for frit spil, vurderer Lars Hoppe Søe.

Forslaget om at skrive en fælles opfordring til regering om at ændre reglerne om husdyrbrug, og give kommunerne mere medbestemmelse, bliver behandlet på byrådsmødet den 23. marts.

Byggeriet på Vinderuphøjvej er endnu ikke miljøgodkendt, men skal i ny høring, efter at bygherren har bedt om nogle ændringer i forhold til den første ansøgning.

arrow Miljøforening: Svinestald vil være en øjebæ i landskabet
19. februar 2021 kl. 10:59 Opdateret: kl. 10:59
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk