10. juli 2020
Det er en gasledning fra Ringsted Biogasanlæg til Fensmark, som lodsejerne opponerer imod. Illustration: Ringsted Kommune
Det er en gasledning fra Ringsted Biogasanlæg til Fensmark, som lodsejerne opponerer imod. Illustration: Ringsted Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rådgiver raser: Høring er et skindemokrati

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rådgiver raser: Høring er et skindemokrati
Næstved - 09. juni 2019 kl. 11:18
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et spinkelt flertal i Ringsted Kommunes klima- og miljøudvalg har sagt ja til en 18 kilometer lang gasledning fra Ringsted Biogasanlæg til Fensmark i Næstved Kommune.

arrow Læs også: Brev om biogasledning på vej til ny minister

- Jeg har sagt ja til gasledningen på grund af samfundsøkonomien i projektet. Det er jeg nødt til at læne mig op af, siger næstformand i Klima- og Miljøudvalget Lisbet Andersen (S) og tilføjer:

- Jeg føler ikke, der er nok dokumentation nok i de andre beregninger. Men den skal op i økonomiudvalget og byrådet. Jeg vil ikke udelukke, at jeg kan skifte mening i byrådet.

Næstformanden mener personligt, at alternativet til gasledningen, en kompressorstation, er klart at foretrække:

- Det her er bestemt ikke en fantastisk sag at behandle for os politikere.

Ringsted og Næstved kommuner har de seneste mange måneder skullet tage stilling til, om overskudsgas fra Ringsted Biogas skal ledes igennem en gasedning fra biogasanlægget i Mulstrup til Ardagh Glass A/S i Fensmark. Begge kommuner har stillet spørgsmålstegn ved den plan og ved de beregninger, der ligger bag. Beregninger, som Næstved Kommune har fået foretaget hos en ekstern rådgiver, udviser en forskel næsten 20 millioner kroners i forhold til beregningerne, som Dansk Gas Distribution (DGD), som står bag projektet, har lavet.

Men det var ikke nok til at rokke ved projektet, som er bundet op om Varmeforsyningsloven. Ifølge Varmeforsyningsloven er kommunerne forpligtet til at benytte sig af det projekt, som er samfundsøkonomisk billigst.

Rådgiver for en del af lodsejerne er indehaver af firmaet Ejendomsretten.dk Claus Skov Madsen, der kritiserer hele processen i skarpe vendinger:

- Hvis man afholder høringer, og der afsendes høringssvar, men kommunerne alligevel ikke må gøre noget, så er det skindemokrati, siger Claus Skov Madsen som kommentar til, at de to kommuners embedsfolk og politikere ikke føler, at de har kunnet ændre på noget i det projekt, som DGD har planer om at gennemføre.

For lodsejer Niels Peder Christiansen er det en mærkelig sag, hvor lodsejerne føler sig »tromlet«.

- Vi mener, det er et bestilt resultat, som DGD har leveret. Nogle har fået en fiks ide, og vi andre har ikke en chance for at bevise, hvad der er rigtigt og forkert. Vi har sagt, at man kunne anbringe en kompressorstation i en container, men de vil bygge et hus til den. Men ifølge Varmeforsyningsloven skal man jo vælge den billigst mulige løsning, siger Niels Peder Christiansen.

Ifølge Peder Christiansen vil den gas, der sendes tværs gennem de to kommuner kun udgøre 2,3 procent af glasværkets samlede produktion.

- Det er tankevækkende, for hvad sker der så, hvis den virksomhed lukker?, spørger Niels Peder Christiansen retorisk.

Han kan ikke forstå, at politikerne ikke har mulighed for at stoppe projektet.

Han så gerne, at byrådspolitikerne havde modet til at føre sagen videre af principielle grunde. Altså, stoppe projektet på grund de økonomiske beregninger og de mange andre faktorer, som ifølge lodsejerne ikke holder stik eller er behæftet med stor usikkerhed.

- Det ville være dejligt, hvis de turde gøre det.

Sagen skal nu behandles i økonomiudvalget og byrådet i Ringsted Kommune. I Næstved Kommune er sagen på vej mod byrådet.

arrow Tillid til Dansk Gas Distribution vakler efter ny ansøgning
12. juni 2019 kl. 17:53 Opdateret: kl. 17:53
arrow Nyt projekt bremser biogasledning mellem Ringsted og Fensmark
12. juni 2019 kl. 16:24 Opdateret: kl. 17:35
arrow Overskydende gas tvinges over kommunegrænsen i ny gasledning
09. juni 2019 kl. 07:37 Opdateret: kl. 09:43
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk