
Fætter-kusine-fest. Sådan beskriver det radikale byrådsmedlem i Næstved Lars Hoppe Søe konstellationen i fritidsklubbens Smakkens mellem ledelse, bestyrelse og medarbejderstab. Han mener, at de tætte bånd mellem bestyrelsen og to ansatte kan have kostet kommunekassen 1,2 million kroner.
De to pædagoger fik udbetalt løn fra kommunekassen selv om de ikke var ansat af Næstved Kommune. Pædagogerne arbejdede i Smakkens naturskole Fjordhuset i Karrebæksminde og nåede at få udbetalt 1,2 million kroner, før der blev sat en prop i den utætte kommunekasse. Udbetalingerne fortsatte på trods af, at flere i Næstved Kommune udmærket var klar over, at de to medarbejdere skulle lønnes af fritidsklubben Smakken i Karrebæk i stedet for af skatteyderne.
Lønningerne i 2014 og 2015 svarede til underskuddet på 1,2 million kroner. Pengene anses for tabt. Smakken og Fjordhuset lukkede ved udgangen af 2015.
Den ene pædagog i Fjordhuset sad samtidig i bestyrelsen i Aktiv Fritik Karrebæk, AFK, der drev Smakken og Fjordhuset.
Den anden pædagog er datter af Smakkens daværende leder.
Næstved Kommune har beklaget forløbet. Det samme har lederen af Smakken og bestyrelsesformanden i AFK.
- Det er en besynderlig konstruktion og næppe sædvanligt, at et bestyrelsesmedlem kan have ansvar for at ansætte sig selv, hvis der ikke er penge nok til lønningerne, siger Lars Hoppe Søe.
Han har forlangt sagen i Byrådet, der behandler sagen på tirsdag. Han ønsker også en tilbundsgående undersøglse for at få placeret et økonomisk ansvar.
- Alle står i en lang kø for at vaske hænder. Tilsynet har svigtet, men det ændrer ikke på, at en forening brugte penge, som de ikke havde. Pengene skal tilbage i kommunekassen, siger Lars Hoppe Søe.
Formand for bestyrelsen i AFK, Jørgen Wilms, mener ikke, at der var tale om alt for tætte forbindelser mellem bestyrelsen og medarbejderne.
- Man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om det var smart. Vi drøftede det, men vi oplevede det ikke som noget problem, siger han.
Byrådsmedlem Jørgen Christiansen (S) sad som privatperson i AFKs bestyrelsen, da det økonomiske rod blev opdaget. Han ser tilbage på et populært projekt, som blev brugt af turister og kommunens skoler. Men også et projekt, der ikke var i nærheden af at have økonomisk rygdækning for lønudgifter til de to pædagoger.
- Set i bagklogskabens klare lys var det ikke særlig smart, at en ansat også sad i bestyrelsen. Der kan opstå interessekonflikter og konstruktionen er kritisabel, men jeg tænkte bare ikke videre over det. Jeg var helt sikker på, at tingene var i orden og nu kan jeg ærgre mig over, at jeg ikke stillede spørgsmål til økonomien, siger Jørgen Christensen, der ligesom lederen og bestyrelsesformanden erkender at have en ringe indsigt i AFKs økonomiske forhold.
I bytte for et underskud på 1,2 million kroner har Næstved Kommune arvet Fjordhuset kajakker og fiskegrej.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her