16. oktober 2021
Havnedirektør Flemming Bach foran kæmpestenen på otte ton, der blev fundet på bunden af Kanalen. Fotos: Jan Jensen
gallery icon

Se billedserie

Havnedirektør Flemming Bach foran kæmpestenen på otte ton, der blev fundet på bunden af Kanalen. Fotos: Jan Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Otte ton tung sten gravet op af Kanalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Otte ton tung sten gravet op af Kanalen
Næstved - 01. juli 2021 kl. 09:38
Af Kim Palm

- Hvis der er nogen som savner en otte ton tung granitsten, så må de lige ringe.

arrow Læs også: Bylaug vil flytte havnen til nyt sted og sælge 200 byggegrunde

Havnedirektør Flemming Bach er en mand i det muntre hjørne. Havnerenoveringen kører efter planen, hvor entreprenøren CG Jensen gnaver sig gennem Vestre Kaj med mægtige maskiner, der graver de gamle spunsjern fri af kajen for at erstatte dem med nogen nye.

Kæmpesten
Men i sidste uge stødte CG Jensen ind i to mægtige udfordringer i form af to store sten på bunden af Kanalen.

- Det var havnens opgave at få dem op af vandet, så entreprenørerne kunne komme i gang med at spunse jern, men ved fælles indsats fik vi bugseret en ordentlig moppedreng op på kajen. Den vejede fire ton. Dagen efter fandt vi en ny kæmpesten. Den var dobbelt så stor, fortæller Flemming Bach.

Han har ingen idé om, hvordan de to tunge sten er havnet på bunden af Kanalen. Men nu er de befriet fra havbunden og venter på at blive fragtet væk fra havnekajen, hvor de sidste spunsjern bankes på plads torsdag eller fredag.

- Det går snorlige og når de nye spunsjern er på plads går vi i gang med at renovere de første 170 meter af Vestre Kaj, der skal være færdig til august. Herefter kan vi gå i gang med de øvrige kajarealer, der også skal udbedres, fortæller havnedirektøren.

Solide jyder
Han har kun ros tilovers for entreprenøren CG Jensen, der stiller med solid jysk arbejdskraft, som ved hvad det handler om. De har medbragt det helt rigtige grej og derfor lyder der heller ingen dybe dunk på havnen, da det ellers blev annonceret at kaffekopperne godt kunne klirre i bymidten, mens spunsjernene blev banket på plads.

- I stedet for at banke spunsen på plads med dybe dunk, så er maskinen så kraftig at den i stedet er i stand til at vibrere sig ned gennem kajen. Derfor har der været tyst på havnen, mens spunsen er blevet banket på plads.

Havnerenoveringen står på frem til årsskiftet. Arbejdet er inddelt i etaper, så skibene fortsat kan anløbe Næstved med sten, grus, soda, tømmer og træpiller og hvad der ellers hører til på havnen.

De dele af havnen, der er værst medtaget, er fra 1935 og 1946 og har ikke været renoveret siden de blev opført. Kajarealerne skal renoveres for i alt 25 millioner kroner, så de står klar til den nye blå bydel med boliger, butikker og caféer, når erhvervshavnen sejler ud af byen for i stedet at slå sig ned ved Stenbæksholm.

arrow Klima og verdensmål skal fylde mere i næste byrådsperiode
30. juli 2021 kl. 13:56 Opdateret: kl. 13:56
arrow Uenighed i Venstre om ny havn
28. juli 2021 kl. 09:42 Opdateret: kl. 09:42
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk