2. december 2020
Bernt og Betina Bille iført de specielle dragter, som de skal have på og udskifte mellem hver eneste patient. Privatfoto
Bernt og Betina Bille iført de specielle dragter, som de skal have på og udskifte mellem hver eneste patient. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonomisk nedgang hos tandlæge: - Vi er i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomisk nedgang hos tandlæge: - Vi er i knæ
Næstved - 24. marts 2020 kl. 14:17
Af Esben Thoby

Som mange andre brancher er også tandlægerne ramt af regeringens tiltag mod bekæmpelsen af coronavirusset. Kun de allermest nødvendige indgreb må foretages, så meget af personalet er blevet overflødigt.

arrow Læs også: Ny klinik i krisetid: Anne afbalancerer krop og sind

- I sidste uge sendte vi seks medarbejdere hjem. Fra mandag går jeg også selv hjem, så der kun er en tandlæge - min mand - og en klinikassistent tilbage. Det er en væsentlig reduktion og udgift, fortæller Betina Bille, der driver Tandlægerne Bille sammen med sin mand, Bernt Bille.

- Vi kan godt bruge lønkompensationen, som regeringen tilbyder, men det er ikke nok. Vi lever jo af kunder i butikken og er fuldstændig afhængige af antallet af patienter. Lige nu er vi i knæ, tilføjer hun.

Var rystede

Betina Bille fortæller, at hun endnu ikke kan overskue de økonomiske konsekvenser af krisen, og at hun ikke sover godt om natten. Alligevel frygter hun ikke, at klinikken kommer til at knække nakken.

Her er de nye regler for tandlæger
Det behandler tandlægerne:
  • Behandlingskrævende traumer af tænder og mund, smerter, infektioner - herunder rodbetændelse - svære cariestilfælde og svære tilfælde af tandkødsbetændelse.
  • Skader eller løsning af aftagelige eller faste protetiske erstatninger og fyldninger.
  • Skader eller løsning af fast eller aftageligt tandreguleringsapparatur ved igangværende behandlinger.
  • Kontrol af igangværende bøjlebehandling, hvor udsættelse kan influere væsentligt på det endelige behandlingsresultat.
  • Opstart af ny tandreguleringsbehandling, der er særlig tidskritisk i forhold til barnets vækst.
  • Generelt behandles patienter, hvis de uden behandling inden for de næste tre måneder vil være dårligere stillet end for nuværende.

Det behandler tandlægerne ikke:

  • Behandling og kontrol af mindre alvorlig tandsygdom som for eksempel mindre cariesangreb og mildere former for tandkødsbetændelse.
  • Almindelige rutineundersøgelser samt almindelig tandrensning.
  • Kosmetiske behandlinger.

- Vi har en god aftale med vores bank. Vi må trække på kassekreditten og udskyde de betalinger, vi kan. De tre måneder skal vi nok klare. Jeg har været tandlæge siden 1989 og er glad for, at jeg ikke er nyopstartet. Jeg talte forleden med en ung pige, som startede klinik 1. januar. Hendes personale ville ikke gå med til at gå ned i løn, så hun går højst sandsynligt konkurs, siger hun og fortsætter:

- Vi var rystede, da vi hørte, at tiltagene for os gælder helt frem til 30. juni, hvor det er kortere tid for de fleste andre. Tre måneder er godt nok lang tid.

Afviser med hård hånd

Ud over den økonomiske usikkerhed har dagligdagen på klinikken også ændret sig kraftigt. Patienter afvises "med hård hånd", og ingen kan komme ind uden aftale.

- Hvis folk er snottede eller hoster, så afviser vi dem. Vi afviser også alle ældre - ellers skal de godt nok have ondt. Det er jo for deres egen skyld. Selvfølgelig tænker vi også på os selv, men vi er sådan set vant til at leve med frygten. Det minder lidt om dengang, at HIV-smitten brød ud. Så vi er vant til at håndtere virus og navigere i det, forklarer Betina Bille.

Tiltagene er dog blevet endnu skrappere. For eksempel skal tandlægerne have særlige heldragter på som beskyttelse, og de skal udskiftes mellem hver eneste patient.

- Når vi ifører os de dragter, så er det som noget, man ser på en film, og det går op for en, at det her godt nok er alvorligt. Det er besværligt og irriterende, men selvfølgelig gør vi det. Vi har også hørt, at politiet har været ude på andre klinikker for at tjekke, om de lever op til reglerne, siger Betina Bille.

arrow Grey's fejrer fødselsdag med balloner og præmier
25. februar 2020 kl. 14:30 Opdateret: kl. 14:11
arrow Sundhedsklinik udvider med ny afdeling
22. februar 2020 kl. 20:10 Opdateret: kl. 17:45
arrow Dagplejemor åbner kombineret skønhedsklinik og solcenter
16. november 2019 kl. 21:30 Opdateret: kl. 17:00
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk