27. maj 2020
På 100 stoppesteder i kommunen har Movia opsat en lille plasticdims, der giver passagererne besked om, hvornår næste bus kommer.Foto: Movia
gallery icon

Se billedserie

På 100 stoppesteder i kommunen har Movia opsat en lille plasticdims, der giver passagererne besked om, hvornår næste bus kommer.Foto: Movia
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye stoppesteder: Bluetooth og Beacons er bulgarsk for de ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye stoppesteder: Bluetooth og Beacons er bulgarsk for de ældre
Næstved - 20. september 2019 kl. 20:30
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal være slut med at spejde efter bussen uden at vide, om den kommer til tiden eller sidder fast i trafikken.

Næstved Kommune og Movia sætter nu såkaldte beacons op på omkring 100 udvalgte stoppesteder - som et forsøg. Når kunderne står ved stoppestedet, får de automatisk besked om, hvornår næste bus går direkte på deres smartphone.

- Beacons og Bluetooth ???, lyder det forundret fra 75-årige Else Jensen fra Tappernøje. Hun er medlem af kommunens trafikfølgegruppe og ikke spor imponeret over den nye teknologiske landvinding.

- Jeg har bare en lille snoldet mobiltelefon, der hverken kan det ene eller det andet. Jo, den kan ringe og sms'e. Så jeg kan ikke bruge det til noget - og jeg er en af mange ældre, der bliver hægtet helt af, siger Else Jensen.

Til Else Jensens orientering - og alle andre - er beacons nogle små elektroniske dimser, der er lavet af plastic og som sender og modtager information via bluetooth gennem Rejseplanens app.

Står man ved stoppestedet, så vil beaconen sørge for at sende liveopdaterede afgangstider for de næste busafgange direkte til mobilen. Det betyder at kunderne får direkte besked om deres bus, også hvis den bliver forsinket. Helt ligesom hvis man modtager en nyhed.

Ifølge borgmester Carsten Rasmussen (S) inviterer den nye teknologi til en lettere hverdag for buspassagererne.

- Det er meget lettere at bruge ventetiden til noget fornuftigt, når man kender den præcise længde af ventetiden. Ja, det er lige før, man synes at tiden går hurtigere. Og det kan forhåbentlig betyde, at det bliver mere attraktivt at tage bussen, fortæller borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen.

Også Movia er begejstret for den nye elektroniske landvinding.

- Vi ved fra kundeundersøgelser, at kunderne oplever trafikinformationen på digitale skærme ved stoppe-stederne som meget pålidelig. Og vi er selvfølgelig rigtig spændte på, hvordan kunderne tager imod det nye tiltag, siger Movias kommunikationsdirektør Camilla Struckmann.

Men spørger man Else Jensen er der ikke meget at råbe hurra for.

- Jo, måske for de unge. Men for sådan nogen som mig, der er bussen kørt længe inden jeg hitter rede i, hvad det hele handler om, siger Else Jensen.

Forsøget med beacons kører frem til november. Herefter evaluerer Movia forsøget, som kan danne baggrund for en beslutning om, hvorvidt beacons skal udbredes andre steder på Sjælland.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk