

Se billedserie
Næstved Havn går nu i gang med udflytningen til Ydernæs. Havnebestyrelsen har taget den historiske beslutning, at igangsætte projektering af en ny havn med kajanlæg. Og samtidig et større svajebassin, så skibene kan vende.
Et konkret projektforslag skal være klar i begyndelsen af 2018, og derefter kan der udarbejdes lokalplan. Og en eventuel VVM-undersøgelse.
Havnebestyrelsens formand, Per Sørensen siger, at der skal sættes fuld turbo på udflytningen.
Næstved Havn blev sidste år ejer af et 27 hektar stort areal på Ydernæs efter mageskifte med Næstved Kommune. Havnens arealer omfatter de områder, hvor sejlklubben, Pouls Vigs Bådelaug og strandjægerne er lejere.
- Vi er enige om fordeling af arealerne på Ydernæs, så vi får et godt naboskab. Nu ved vi, hvem der skal være hvor. Og så er vi klar til at bygge havneanlæg. Jeg er overbevist om, at der også i det nye byråd vil være et stort massivt flertal for, at vi skal have erhvervshavn i Næstved. Og havnen har købt arealerne på Ydernæs, fordi de skal bruges, siger Per Sørensen (S) til Sjællandske.
Det nye havneområde indrettes mellem Centralrenseanlægget og Næstved Sejlklubs havn. Kanalen skal udvides på begge sider på en 300 meter lang strækning. På Ydernæs-siden skal bygges kajanlæg, og samtidig anlægges en ny vej til Ydernæs.
For at skibene kan vende, er det nødvendigt at etablere et svajebassin. Det betyder, at en del af Stenbæksholm-arealerne skal anvendes til havneformål.
- Og i havnebestyrelsen er vi åbne overfor tanken, at der indrettes havn også på Stenbæksholm-siden. Men vi ejer ikke arealerne, siger Per Sørensen.
Det er planen, at den nye Ydernæs-havn skal vejbetjenes fra industriområdet på Ydernæs. Der bliver altså ikke øget trafik på Kanalvej.
Den store fordel ved at flytte havnedrift til Ydernæs er, at skibene slipper for Svingbroen. Og flytningen af havnen til Ydernæs giver store rekreative muligheder for Næstved Havn.
Ydernæs-havnen vil også være en fordel for AffaldPlus og Arkils asfaltfabrik, som begge får leverancer over havnen. Det er også tanken, at fremtiden for stenfiskeren Mette Pan ligger på Ydernæs.
På spørgsmålet om, hvornår det første skib lægger til i Ydernæs-havnen? siger Per Sørensen.
- Det kan jeg ikke sige. Stod det til havnebestyrelsen, gik vi i gang omgående, men det afhænger af myndigheds-godkendelser. Vi er kommet et stort skridt nærmere, at vi flytter havneaktiviteter til Ydernæs, siger Per Sørensen.
Realistisk set kan en Ydernæs-havn tidligst være klar til skibe i 2019.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her