20. september 2021
Voldsom regn ramte Næstved i maj måned 2019. Her i Havnegade, hvor vejene hurtigt blev oversvømmet. Foto: Lars Ole Andersen
Voldsom regn ramte Næstved i maj måned 2019. Her i Havnegade, hvor vejene hurtigt blev oversvømmet. Foto: Lars Ole Andersen
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når monsterregnen kommer skal Næstved være klar, men der er ét problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når monsterregnen kommer skal Næstved være klar, men der er ét problem
Næstved - 28. juli 2021 kl. 08:53
Af Jeppe Sahlholdt

Klimaforandringerne fører til vildere skybrud og stormfloder, som rammer byer og landområder oftere. Det er denne sommer et eksempel på.

arrow Læs også: Hotel Kirstine var i gæstedepression, men som en blessing in disguise reddede corona sæsonen

I Europa har monsterregn terroriseret de sidste par måneder. I Tyskland og Belgien har oversvømmelser skyllet folks hjem væk, taget flere hundrede menneskeliv og kommer til at koste flere milliarder kroner i genopbygning.

Dårligt sikret

Herhjemme har vi endnu ikke set tilsvarende voldsomme skader, men kraftige lokale skybrud er alligevel gået hårdt ud over eksempelvis Kalundborg i denne uge. I de seneste år har skybruddet i København i 2011 og stormfloderne efter stormen Bodil i 2013 og Urd i 2016 været blandt de tre værste eksempler. I Danmark er vi generelt dårligt sikret mod de ekstreme vejrhændelser, og kommunerne har brug for bedre finansieringsmuligheder, lød det fra flere eksperter i Information tirsdag. Forskerne understregede, at vandmængderne kun vil blive større og mere intense i takt med klimaforandringerne, og lige nu konkurrerer de dyre klimaløsninger med andre velfærdsområder.

Der skal derfor mere fart på klimatilpasningen, hvis vi skal kunne gardere os mod fremtidens ekstreme vejr, lyder det.

Når vandmasserne rammer næste gang, skal vi være bedre forberedt, mener borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S).

Anlægsloftet

- Når veje og folks hjem skyller væk, er det jo enormt omkostningstungt for os som kommune, så det vil i sidste ende være dyrere at lade være, siger han.

I Næstved er byen rimeligt godt beskyttet af et fladt og kystnært landskab, og løber der lidt vand ned af Munkebakken overlever vi nok, lyder det fra Carsten Rasmussen, men derfor skal klimatilpasningen stadig prioriteres bedre på et nationalt plan, mener han.

Som det er nu, er det op til den enkelte kommune at lægge en strategi for, hvordan den vil sikre sig mod klimaforandringerne og ekstremt vejr i fremtiden. Finansieringen er overladt til lodsejerne, der ofte er privatpersoner, og kommunernes udgifter til klimasikring falder ind under anlægsloftet, hvilket betyder, at valget står mellem diger og spildevandsnet og nye børnehaver, skoler og plejehjem. Netop den finansieringsmodel ser Carsten Rasmussen gerne, at regeringen kigger på at ændre.

- Vi kommer næppe til at se scener som dem i Tyskland her i Næstved, men det vil alligevel kun være fornuftigt at sikre os i tide. Det vil i hvert fald være brandærgerligt, hvis vi rammer anlægsloftet i budgettet, og så alligevel skal betale for omkostningerne efter vandet kommer, lyder det fra borgmesteren.

Han husker dengang markerne stod under vand udenfor byen, og nævner flere eksempler på oversvømmelser i hans tid som borgmester i Næstved.

Derfor understreger han endnu en gang behovet for at sikre kommunen bedst muligt mod de ekstreme vejrforhold, som efter alt at dømme kommer.

50 regnvandsbassiner

De seneste par år har kommunen investeret i over 50 regnvandsbassiner rundt omkring i byen, som skal bidrage til at holde vandet væk fra kældre og så videre, hvis der kommer en stormflod.

- Der skal ikke altid så komplicerede virkemidler til, men tiltagene må ikke gå ud over børnehaver og vice versa, lyder det fra Carsten Rasmussen.

Et urimeligt valg

I Kommunernes Landsforening tilslutter man sig ambitionen om, at få klimatilpasningen op i gear ude i kommunerne.

Birgit Stenbak Hansen, som er formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg og derudover borgmester i Frederikshavn, mener at der er behov for flere finansieringsmuligheder. for landets kommuner.

Klimatilpasningen skal ikke høre ind under kommunernes anlægsloft, som det er tilfældet i dag.

Ellers bliver det et urimeligt valg mellem skoler, børnehaver, plejehjem og klimasikring, fortæller hun til Information.

Velkendt problem

Det har ikke været muligt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin (S), som i stedet henviser til Socialdemokratiets vikarierende miljøordfører, Malte Larsen.

Han har siddet i byrådet i Randers i 18 år, og han mener at problematikken om kommunernes anlægsloft er et velkendt problem.

- Vi har ikke lagt os fast på en løsning endnu, men vi skal i partierne forhandle en aftale i starten af 2022, og vi er allerede nu i gang med noget forarbejde, så vi får sikret en god klimatilpasning ude i kommunerne i fremtiden, siger han og understreger, at det er en »bunden opgave« for regeringen.

arrow Sjælland står op imod tendensen på uddannelsesfronten
28. juli 2021 kl. 05:30 Opdateret: kl. 17:55
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk