31. oktober 2020
Gravearbejdet i forbindelse med gasledningen Baltic Pipe er allerede i gang. Blandt andet på en mark langs Guderupvej nordvest for Næstved. Foto: Robert Andersen
gallery icon

Se billedserie

Gravearbejdet i forbindelse med gasledningen Baltic Pipe er allerede i gang. Blandt andet på en mark langs Guderupvej nordvest for Næstved. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: NGOere og lokale kæmper mod gasledning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NGOere og lokale kæmper mod gasledning
Næstved - 10. november 2019 kl. 04:48
Af Anna C. Møhl

Beboerne i Everdrup-området står ikke alene i kampen mod det statsejede Energinets planer om at lægge en gasledning tværs over Danmark.

arrow Læs også: Omstridt gasprojekt smadrer sensationelt jernalderfund

Nu er en gruppe aktive borgere gået sammen med Den Grønne Studenterbevægelse, klima- og miljøorganisationen NOAH og foreningen Mellemfolkeligt Samvirke.

De er imidlertid sent ude. Sidste år gav regeringerne i Polen og Danmark endeligt grønt lys til projektet. I juli gav Miljøstyrelsen godkendelse til at grave ledningen ned på land og i oktober kom den sidste godkendelse fra Energistyrelsen, som gav tilladelse til, at gasledningen Baltic Pipe kan gå gennem dansk havområde.

Truer dyrelivet

- Projektet kommer til at påvirke mange borgere i området, men også et bevaringsværdigt landskab med truet dyreliv, siger Tina Bjerregaard Jensen, borgerrepræsentant i Everdrup og fremtidig nabo til rørledningen og den dertilhørende kompressorstation, der bliver Nordeuropas største.

Kompressorstationen har betydet, at fåreavleren Richard Andersen har fået sit livsværk eksproprieret. Kompressorstationen, der skal skubbe den norske naturgas hen over Østersøen til Polen, ligger, hvor Richard Andersens får har gået og græsset.

- Baltic Pipe har modtaget to milliarder kroner i støtte fra EU. Statsstøtte til fossil energi er rablende vanvittigt. Areal og penge bør i stedet gå til vedvarende energi. Baltic Pipe er et udtryk for en business as usual-tankegang. Det er den nemme beslutning nu og her. Gasinfrastruktur er billig at anlægge i forhold til forbrændingsfri vedvarende energi. Til gengæld er driftsomkostningerne, det vil sige udgifter til gas, høje, siger Jacob Sørensen, researcher og aktivist i NOAH.

Geopolitik i landsby

Enhedslisten, SF og Alternativet har stillet spørgsmål til daværende energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og været i samråd om Baltic Pipe. Men lige lidt har det hjulpet.

Tina Bjerregaard Jensen frygter, at kompressorstationen i værste fald kan blive brugt i en geopolitisk sammenhæng.

- Ingen i Danmark ønsker en storpolitisk skydeskive lige i deres baghave, så hvorfor lægge Nordeuropas største kompressorstation klods op ad en landsby, spørger hun.

Senest 1. oktober 2022 skal der fare norsk naturgas gennem gasledningen Baltic Pibe tværs over Sjælland til Polen. Sidste stop inden Østersøen er kompressorstationen nær Everdrup.

arrow Gasledning gør Jettes hus usælgeligt
03. oktober 2019 kl. 19:25 Opdateret: kl. 16:15
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk