22. juni 2021
DS1J4439.JPG
gallery icon

Se billedserie

Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med en riffel i hånden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med en riffel i hånden
Opdateret 05. februar 2015 kl. 12:21
Næstved - 09. december 2010 kl. 10:50
SORØ: På en lystgård nord for Sorø bor Lars Ørlund sammen med sin familie. Her har han bosat sig af en bestemt grund, og det er fordi, her er smukt. Og her er ro. I disse dage er alt dækket af sne - vinteridyl i Danmark - og Lars Ørlund rejser først til Afrika for en kort bemærkning efter jul. For han elsker jul.

Da avisen besøger eventyreren, journalisten, jægeren, krigeren, biologen og forfatteren tager han imod i cowboybukser og hvid sweatshirt sammen med den hvide schæfer Miska.

Han skal fortælle om sine nye bog. Det er faktisk den 15. bog i rækken, og i følge forfatteren selv, er det den mest vellykkede.

Thrilleren Kapring over Kairo er den første i en triologi, som Lars Ørlund påbegyndte for fem år siden. Den 7. juli 2005 sprang tre bomber i Londons undergrund, og terrorangrebet gav Lars Ørlund idéen til en historie, der udspiller sig i Egypten, Sudan, Sydafrika og London. Et passagerfly fra Kairo til København og Stockholm bliver kapret og tvunget til at nødlande i Sudan af en gruppe islamiske terrorister. Kapring over Kairo er en politisk thriller om storpolitik og terrorisme, og Lars Ørlund har researchet og skrevet bogen på de steder, hvor den udspiller sig.

- Jeg skriver altid mine bøger på stedet, fortæller Lars Ørlund og tilføjer, at han blandt andet har siddet i nogle af de klippehuler i Sudan, som bliver omtalt i bogen.
arrow Læs også: Eventyreren
I kamp
Kapring over Kairo har derfor naturligvis fyldt meget i de seneste år, og det er faktisk hans første spændingsroman. Tidligere har han skrevet børnebøger, rejsebøger og et hav af artikler.

Han stævnede ud fra Danmark mod Australien som 16-årig, fordi han gerne ville opleve de aboriginere, som han havde skrevet en stil om i skolen. Herefter tog han hyre på et amerikansk krigsskib, som sejlede til Vietnam. I 1966 arbejdede han i US Navy, men i 1967 blev han så alvorligt såret, at han vendte tilbage til Danmark og tog en studentereksamen og derefter en kandidat i biologi på Københavns Universitet. Han har boet hos forskellige indfødte folk, nogle af de meste isolerede i verden, og han har kæmpet mod Pol Pot i Cambodja. Listen over de dele af verden, hvor Lars Ørlund har været, er lang, og alt sammen har naturligvis påvirket ham.

- Alle mine sår og ar på krop og sjæl, de er en del af mig, og dem lægger jeg ned i bogen, siger han og forklarer, at det er nysgerrigheden, der har drevet ham.

- Uanset hvor mange bjerge jeg har besteget, så er der altid et nyt i horisonten, siger han.

Men uanset nysgerrighed, uanset udlængsel. Så er det også nogle barske oplevelser, der står på Lars Ørlunds cv.

- Jeg tror ikke, at det er forfærdeligt at dø for noget, man tror på, siger han og fortæller om sin ven Dian Fussey, der blev kendt for sit arbejde med gorillaer i Rwanda, og som blev myrdet af krybskytter.

Da han så hende kort inden hun døde, sagde hun til ham, at det væsentlige i livet må være, at man kan leve med sig selv.

- Jeg har ikke kastet mig ud i noget medmindre, jeg har troet på det, siger han.
En aftale
Og Lars Ørlund har kastet sig ud i rigtig mange ting. Han har lavet mere end 250 radio- og tv-programmer om alle sine rejser. I 1986 blev han statsborger i Rwanda, hvor han bosatte sig på det tidspunkt. Danmark har derfor tidligere ikke været det sted, hvor han har opholdt sig mest, og det har naturligvis haft en pris.

- Jeg har levet det meste af mit liv med en riffel i hånden, siger han og tilføjer, at det skal hans to børn ikke.

Lars Ørlund har da også nu bosat sig i Sorø, hvor hans yngste søn går i gymnasiet. Da sønnen gik i folkeskole indgik far og søn nemlig en aftale om, at de skulle bo i samme hus i hvert fald indtil sønnen har fået sin studentereksamen. Lige nu taler de to om at tage på en jordomrejse sammen, når studentereksamenen er i hus.

Lars Ørlund fortæller om sin nye bog og signerer i Svegård Bøger og Papir lørdag den 11. december fra klokken 11 til 13.

meje
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk