18. september 2021
Efter fundet af en storhal fra jernalderen mener lokalhistoriker Bertel Hansen, at det bør revurderes, hvor Fuglebjerg oprindelig lå. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Efter fundet af en storhal fra jernalderen mener lokalhistoriker Bertel Hansen, at det bør revurderes, hvor Fuglebjerg oprindelig lå. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalhistoriker jubler: Fuglebjerg har været et magtcentrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lokalhistoriker jubler: Fuglebjerg har været et magtcentrum
Næstved - 15. februar 2020 kl. 13:17
Af Ida Steenfeldt Andersen

Hvis man vil vide noget om Fuglebjergs historie, så er Bertel Hansen den rette at gå til. Han er formand for Fuglebjergegnens Lokalhistoriske Forening.

arrow Læs også: Årsskrift i coronaens skygge: Fra arkiv-jubilæum til frysehuse

Da han hørte om fundet af en unik, arkæologisk stormandshal i nærområdet, kunne han næsten ikke være i sin egen krop.

- Man bliver da glad på egnens vegne, siger han.

Han er også stolt over, at der er fundet et så stort og betydningsfuldt fortidsminde ved Fuglebjerg.

- Det er en fantastisk del af Fuglebjergs historie, at der har boet en stormand med magt og formentlig også rigdom her på egnen, siger han.

Revurder placering af by
Fra tidligere historiske fund har han dog godt været klar over, at Fuglebjerg har været et betydningsfuldt sted i fortiden.

- Forestillingen om, at Fuglebjerg var en magtcentral i oldtiden er blevet bekræftet, siger han.

Fundet har fået ham til at tænke over, at man burde revurdere Fuglebjerg bys placering og betydning. Det arkæologiske fund er nemlig gjort en smule udenfor byen mod Kyse.

- Det kan være, at byen har ligget et helt andet sted, end man hidtil har troet, siger han.

Gasprojekt kører videre
Sporene efter stormandshallen blev gjort i forbindelse med obligatoriske forundersøgelser til gasprojektet Baltic Pipe, som skal sende norsk naturgas til Polen.

Den omstridte gasledning graves ned hele vejen hen over Næstved Kommune fra det nordvestligste hjørne til Tappernøje i øst. Her bygges en stor kompressorstation, som puster naturgassen det sidste stykke hen over Østersøen til Polen.

Et hold arkæologer fastslog, at der var meget oldtidsaktivitet i jorden i området ved landsbyen Kyse. De valgte derfor at markere området som et sted, hvor der skulle foretages en udgravning.

Den udgravning har vist sig at gemme på en fortælling om en af Sjællands største og vigtigste mænds bolig tilbage i 500-tallet.

Trods fundet af de jordiske rester af en unik stormandshal fra jernalderen, så sætter det ikke en stopper for placeringen af gasledningen Baltic Pipe, som kommer til at gå direkte igennem fortidsmindet.

Det statsejede energiselskab Energinet, oplyser til Sjællandske, at fundet ikke kommer til at påvirke, hvor gasledningen bliver placeret. Energiselskabet forventer heller ikke, at fundet af stormandshallen kommer til at have betydning for tidshorisonten for gasforbindelsen.

Lidt ambivalent
Selv om glæden over stormandshallen er svær at konkurrere med, at nager det Bertel Hansen en smule, at det var tilblivelsen af Baltic Pipe, der skulle føre glæden med sig.

- Jeg råber ikke rigtig hurra fra Baltic Pibe, men kun for den opdagelse, det har betydet, siger han.

Selv om han ikke selv skal deltage i udgravningerne eller det efterfølgende historiske arbejde, så håber han på at fundet gør ham og andre interesserede endnu klogere på områdets historie.

- Det ville da være fint, hvis en medarbejder fra Museum Sydøstdanmark ville komme ud og fortælle, hvad man helt konkret har fundet ud af, når de er klar til det, siger han.

Udgravningerne forventes at være færdige engang i marts.

arrow Forening klar med lokal historie på skrift for 42. gang
17. april 2020 kl. 20:45 Opdateret: kl. 17:34
arrow Spejdere og brugsen behandles i nyt årsskift
03. april 2018 kl. 11:29 Opdateret: kl. 08:13
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk