31. juli 2021
Hvert minut tæller, og du kan være med til at redde liv med en hjertestarter. Derfor opfordrer Hjerteforeningen til at melde dig som indsamler ved landsuddelingen søndag den 30. maj. Foto: Hjerteforeningen
gallery icon

Se billedserie

Hvert minut tæller, og du kan være med til at redde liv med en hjertestarter. Derfor opfordrer Hjerteforeningen til at melde dig som indsamler ved landsuddelingen søndag den 30. maj. Foto: Hjerteforeningen
Foto: Linda Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Indsamling skal redde liv og skaffe hjertestartere til landområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Indsamling skal redde liv og skaffe hjertestartere til landområder
Næstved - 06. april 2021 kl. 16:00
Af Kim Palm

Hvad stiller du op, hvis du ser en person falde om på gaden, ramt af hjertestop? De fleste af os vil sikkert ringe 112, men hænger der er en hjertestarter i lokalområdet, så er det bare med at få den aktiveret, for hvert hjerteslag tæller og de fleste personer dør, hvis ikke de får hjælp inden for 10 minutter.

arrow Læs også: Hjælp forældreløse og udsatte børn: SOS Børnebyerne mangler indsamlere

Derfor giver det rigtig god mening med en hjertestarter i lokalområdet, lyder det fra Hjerteforeningen i Næstved, der har kortlagt de såkaldt hvide områder, altså der hvor der er langt til en hjertestarter.

- Jeg kørte kommunen rundt i søndags for at kortlægge de hvide pletter på hjertestarter-landkortet. Vi er godt dækket ind i Næstved by og andre større bysamfund i kommunen. Men der er desværre stadig områder, hvor der er rigtig langt til livgivende hjælp, fortæller Anders Frederik Gjesing, lokalambassadør for Hjerteforeningens landsuddeling.

Helt konkret handler det om byerne Marvede, Ting Jellinge, Haldagerlille, Rejnstrup, Vrangstrup, Holløse, Kyse, Vallensved og Myrup.

- Her vil kirkerne eller forsamlingshuse være et oplagt sted at hænge en hjertestarter. Det er steder med gode tilkørselsforhold og parkeringspladser og jeg er sikker på, at de mange mindre bysamfund er med på idéen om at redde liv i lokalområdet, siger Anders Frederik Gjesing.

Tryk på knappen

Tal fra hjerteforeningen viser nemlig, at genoplivning og brug af hjertestarter indenfor tre til fem minutter efter hjertestop kan øge chancen for at overleve med 50-70 procent. Og du behøver ikke frygte for teknikken med sådan en hjertestarter. Du hiver den ud af sikringsskabet, trykker på startknappen og maskinen fortæller dig nøjagtigt, hvad du skal gøre.

- Det kan ikke gå galt. Det vigtigste er at du gør noget og du griber hurtigt ind, lyder opfordringen fra Hjerteforeningen.

Anders Frederik Gjesing har selv en hjertestarter i bilen og er blevet kaldt ud til hjertestop 37 gange siden 2017. Foto: Kim Palm

Søndag den 30. maj kan du selv gøre en indsats for at redde liv i lokalområdet. Det er nemlig her, Hjerteforeningen afholder landsuddeling i hele landet. Her kan du være med til at samle penge ind og skaffe nye hjertestartere i de områder af kommunen, hvor der er langt mellem livgivende hjælp og du kan også være med til at befri de hjertestartere, der er låst inde og som derfor kun kan benyttes i arbejdstiden.

- Vi søger indsamlere, og du kan kontakte os på Facebook eller via vores hjemmeside og være med til at gøre en forskel, siger formand for Hjerteforeningen i Næstved, Steen Ryttels.

Søn fik hjertestop

Han ved, hvad han taler om. Hans egen søn blev som 37-årig ramt af hjertestop under en campingferie, men reddede livet takket være kompetent og livgivende førstehjælp.

Næstved Kommune tæller i alt 241 hjertestartere - heraf hænger de 165 frit tilgængelige, klar til brug hele døgnet, mens resten er låst inde på kontorer eller virksomheder.

- Og når hjertestarterne forhåbentlig kommer på plads - så er næste step at få flere til at melde sig som Hjerteløbere, så hjertestarterne kan komme i brug, når der er brug for det, lyder opfordringen fra Anders Frederik Gjesing. Han ved også, hvad han taler om, for han selv investeret i en hjertestarter i bilen og har siden 2017 været kaldt ud til hjertestop 37 gange.

- Ja, jeg har været fremme før ambulancen og reddet liv, men kan ikke gå i detaljer. Det er fortroligt, lyder det fra den lokale hjertehelt.

De kolde facts

Hvert år bliver 5.400 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. Dagligt svarer det til, at 15 danskere får hjertestop på gader og stræder, i hjemmet og i idrætsforeningen.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 16 procent, mens den i 2016 var 10,4 procent.

arrow Ofre for corona: Nu kan du støtte danske børn
18. marts 2021 kl. 12:00 Opdateret: kl. 09:37
arrow Rynkerne kører derudaf: Sætter rekord trods corona
10. marts 2021 kl. 07:00 Opdateret: kl. 21:25
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk