16. oktober 2021
Niels Johnsen, formand for Glashistorisk Selskab Holbæk, havde blandt andet et porterglas til salg produceret af Kastrup Glasværk omkring år 1900. Fotos: Niels Brande
gallery icon

Se billedserie

Niels Johnsen, formand for Glashistorisk Selskab Holbæk, havde blandt andet et porterglas til salg produceret af Kastrup Glasværk omkring år 1900. Fotos: Niels Brande
Foto: NIELS BRANDE
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glasentusiastens glæde ved giftiggrønne glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glasentusiastens glæde ved giftiggrønne glas
Næstved - 13. august 2018 kl. 12:37
Af Niels Brande

Klir«.
Lyden ingen ønsker at høre, fik et splitsekund de gæstende og handlende glasentusiaster til at stoppe op søndag formiddag, hvor der var glasloppemarked mellem Boderne og Sct. Peders Kirke i Næstved.

arrow Læs også: Sildeglas, glas fra skosværte og blækhuse: Pist Protta skal omdanne Holmegaards prøvesamling til kunstværk

Der blev dog lige så hurtigt kigget og handlet videre igen i de mange boder, hvor der allerede inden åbningen var godt med besøgende.

Bag glasloppemarkedet stod Glashistorisk Selskab Holbæk efter invitation fra Næstved Museum.

Hen over sommeren udstiller den glashistoriske forening i Boderne i anledning af foreningens 25 års jubilæum, og derfra var der ikke langt til et loppemarked.

- Når lejligheden nu byder sig, som foreningens formand, Niels Johnsen, formulerer det, adspurgt hvor ofte de laver den slags markeder.

Mens nogle stadeholdere havde sat prismærker på varerne, var Niels Johnsens helt uden priser.

- Er der priser på glassene, kan jeg ikke se, hvad de er interesserede i. Jeg kan godt lide at få en dialog med folk, siger glasformanden, som repræsenterer på den gode side af 100 medlemmer.

Hvis nogen på egnen skulle være i tvivl, er Næstvedområdet kendt for glas takket være Holmegaard, og identiteten blev bekræftet af de mange, der var kommet til glasloppemarked.

En af dem, der kender godt til historien, er Birgitte Hiul, som siden 2011 har været med til at registrere den meget omfattende prøvesamling fra Holmegaard Glasværk.

En dag om ugen hjælper hun med projektet, som hører under Næstved Museum eller rettere Museum Sydøstdanmark.

Sammen med veninden Ulla Jensen, som ligeledes registrerer glas, deltog de med en bod, hvor de solgte af deres private samling.

Blandt andet havde Birgitte Hiul et særligt presset drikkeglas med fra Fyens Glasværk. Det særlige var dog hverken form eller funktion, men farven. Uralgrøn kaldes den.

- Jeg vil nærmest kalde den giftiggrøn, lød det fra Birgitte Hiul, der hurtigt fik travlt i glasboden.

arrow Tusindvis af glas fra Holmegaard skal blive til kæmpe kunstværk
01. februar 2019 kl. 11:54 Opdateret: kl. 08:51
arrow Glassene tilbage til glasværket
11. juli 2016 kl. 06:00 Opdateret: kl. 22:40
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk