31. juli 2021
Peter Castberg (tv.) og Tage Christensen er henholdsvis formand og næstformand i Herluflille Møllelaug. De viste søndag rundt i den gamle mølle. Hatten på møllen, vindrosen og vingerne vejer tilsammen otte tons. Fotos: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Peter Castberg (tv.) og Tage Christensen er henholdsvis formand og næstformand i Herluflille Møllelaug. De viste søndag rundt i den gamle mølle. Hatten på møllen, vindrosen og vingerne vejer tilsammen otte tons. Fotos: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivillige viste den gamle mølle frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige viste den gamle mølle frem
Næstved - 17. juni 2019 kl. 19:59
Af Mia Than West

Der blev ikke malet mel i den gamle mølle til den årlige mølledag.

arrow Læs også: Se billeder: Alsidigheden længe leve

Der var simpelthen ikke nok vind til, at Herluflille Møllelaug kunne vise gæsterne, hvordan kværnen virker. Til gengæld kunne de fortælle de besøgende alt om møllens historie og den proces, møllen har været igennem de seneste år.

Vingerne drejede dog rundt, og både store og små lagde vejen forbi den gamle mølle på Suså Landevej. Blandt dem var Louise Hansen fra Ravnstrup ved Toksværd med tvillingerne Bertel og Terkel på fem år.

- Jeg har aldrig været her før. Jeg synes, det er fantastisk at se gammelt håndværk. De har slidt og slæbt, og det er dejligt, det bliver bevaret for eftertiden. Det er kulturarv, siger Louise Hansen til Sjællandske.

Herluflille Mølle er opført 1884 af møllebygger Jens Peder Hansen. Den er af hollandsk type bygget med grund af kampesten og krop af træ beklædt med spån. Der har været tre generationer i møllen.

Den seneste møller var Helge Larsen. Han døde i 2012, men nåede at være med til at skære de 9000 spåner i lærketræ, som møllen er beklædt med.

Herluflille Møllelaug er en lokal forening, som blev stiftet i 2003 med det formål at istandsætte Herluflille Mølle. De har blandt andet beklædt møllen med spåner, de har bygget omgangen og renoveret skroget.

Sidste år blev møllen malet udvendigt. Her hjalp otte frivillige til i tre uger.

Det var også de frivillige, der søndag stod klar til at vise de besøgende rundt og fortælle en masse om møllens historie.

Der var et jævnt flow af besøgende gennem dagen, hvor Herlufmagle spejderne lavede snobrød og pandekager over bål, Bent Kværndrup sang og spillede og langtømmersaven blev demonstreret.

Læs resten af artiklen i Sjællandske.

arrow En ildsjæl med masser af krudt i
09. september 2019 kl. 07:51 Opdateret: kl. 09:53
arrow Foreningernes Dag med rekordtilslutning
28. august 2019 kl. 17:23 Opdateret: kl. 11:09
arrow Navneforvirring: Kåring af årets forening skal gentænkes
28. maj 2019 kl. 21:03 Opdateret: kl. 12:21
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk