19. september 2021
Stribevis af kritiske høringssvar, masser af læserbreve og solidt fremmøde ved flere borgermøder. Gasprojektet Baltic Pipe vækker røre, og lokalbefolkningen vil have svar på, om det kommende folketing vil gen- overveje gasledningen til Polen. Foto: Niels Brande
Stribevis af kritiske høringssvar, masser af læserbreve og solidt fremmøde ved flere borgermøder. Gasprojektet Baltic Pipe vækker røre, og lokalbefolkningen vil have svar på, om det kommende folketing vil gen- overveje gasledningen til Polen. Foto: Niels Brande
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folketingskandidater er tavse om milliarddyrt gasprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingskandidater er tavse om milliarddyrt gasprojekt
Opdateret 04. juni 2019 kl. 10:19
Næstved - 04. juni 2019 kl. 07:53
Af Niels Brande

Næstved: Hvad har en gasledning og en folketingskandidat til fælles?

arrow Læs også: Fåreavlers farvel til Frisergården - gasprojekt sender ham på gaden

De er fyldt med varm luft.
Okay, det er en dårlig joke, men den er ikke grebet helt ud af den blå luft.

I forbindelse med valgkampen har Sjællandske spurgt 30 folketingskandidater, som vælgerne kan stemme på i Næstved og Slagelse, om det dansk-polske gasprojekt skal gennemføres?

Avisen har ligeledes spurgt kandidaterne, om Baltic Pipe er en fornuftig investering for Danmark, om det er rimeligt, at danske lodsejere i stort tal - 500 - skal lægge jord til et udenrigspolitisk gasprojekt, og endelig om beslutningen om Baltic Pipe skal tages op til genovervejelse efter valget.

I 2018 underskrev danske Energinet og polske GAZ-SYSTEM aftalen om gasprojektet Baltic Pipe, som skal sikre, at norsk naturgas kan flyde fra Nordsøen til Polen gennem blandt andet 210 kilometer nylagt gasledning i dansk jord. Heraf løber en del af rørene gennem Vest- og Sydsjælland.

Beslutningen er velsignet på skrivebordet hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), og projektet har netop været gennem anden og sidste høringsfase.

Med andre ord er gasledningen tæt på at blive gravet ned i dansk jord, forsynet med argumenter om europæisk tolerance og en hjælpende hånd til Polen, der hænger fast i brunkul og russisk gas, mens 500 lodsejere skal lægge jord til rørene med de konsekvenser, det medfører.

Blandt andet at Energinet planlægger at afvige det såkaldte gæsteprincip, som betyder at ledningsejeren kan bestemme over jordstykket, når rørerne er gravet ned.

Baltic Pipe har affødt meget lokal røre, hvor gassen skal flyde, og det har også afspejlet sig i både solidt fremmøde ved en række borgermøder og i stribevis af læserbreve i Sjællandske.

En massiv bølge af høringssvar i forårets høringsproces afspejlede også stærke lokale holdninger til, hvor gassen ønskes hen - til et sted der lugter af peber.

Borgerne er blandt andet frustrerede over, at trods enkelte spørgsmål stillet i folketingssalen og i korridorerne til Lars Chr. Lilleholt (V) har beslutningen om investering i Baltic Pipe ikke på noget tidspunkt været til afstemning i folketingssalen.

Dermed er vi tilbage ved den varme luft, for hvis ikke de folkevalgte skal forholde sig til et så omfattende projekt, hvem skal så, fristes man til at spørge?

Når danskerne onsdag sætter deres kryds og vælger 175 danske folketingsmedlemmer, har blot fire af de 30 adspurgte kandidater taget sig tid til at svare på Sjællandskes spørgsmål om, hvad de mener om Baltic Pipe.

For restens vedkommende blæser spørgsmålene i vinden.

Her er henvendelsen:
Sjællandske sendte onsdag den 29. maj følgende spørgsmål til 30 folketingskandidater, som er opstillet i Næstvedkredsen, Slagelsekredsen eller som kandidat på tværs af Syd- og Vestsjælland (altså i Sjællands Storkreds).

Mailen lød som følger:
»Kære folketingskandidat

I 2018 underskrev danske Energinet og polske GAZ-SYSTEM aftalen om gasprojektet Baltic Pipe, som skal sikre, at norsk naturgas kan flyde fra Nordsøen til Polen - vel at mærke gennem 210 kilometer nylagt gasledning i dansk jord. Blandt andet skal ledningen løbe gennem Næstved og Slagelse kommuner.

Beslutningen er velsignet på skrivebordet hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), og projektet har netop været gennem anden og sidste høringsfase. Med andre ord er gasledningen tæt på at blive gravet ned i dansk jord, forsynet med argumenter om europæisk tolerance og en hjælpende hånd til Polen, der hænger fast i brunkul og russisk gas, mens 500 lodsejere skal lægge jord til rørene med de konsekvenser, det medfører. Blandt andet at Energinet planlægger at afvige gæsteprincippet.

Vi hører fra vælgerne, at de efterlyser jeres klare holdninger til gasprojektet, for trods enkelte spørgsmål i folketingssalen og i korridorerne til Lars Chr. Lilleholt (V) har beslutningen om investering i Baltic Pipe ikke været til afstemning i folketingssalen.

1) Spørgsmålet er derfor til dig som lokal folketingskandidat, om Baltic Pipe efter din mening skal gennemføres?

2) Er Baltic Pipe en fornuftig investering for Danmark?

3) Er det rimeligt, at danske lodsejere i stort omfang skal afgive jord til et udenrigspolitisk gasprojekt?

4) Skal Baltic Pipe tages op til genovervejelse efter folketingsvalget, eller er løbet kørt?

Vi ved, at du nok får mange henvendelser for tiden, men vi håber, at du som lokal kandidat i Syd- og Vestsjælland vil tage dig tid til at sende os svar på spørgsmålene senest søndag den 2. juni.«

Tre af kandidaterne svarede inden for få dage, mens en fjerde svarede, da avisen sendte en påmindelse til de resterende kandidater mandag morgen med ekstra frist til mandag 3. juni klokken 13.

I alt svarede fire kandidater altså på Sjællandskes henvendelse. De fire er:

Thomas Palmskov (DF)
Eva Guldfred (KR)

Anne Grete Kamilles (AL)
Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V)

Til gengæld hørte avisen ikke fra følgende kandidater:

Tom Block (S)
Magnus Heunicke (S)

Zenia Stampe (R)
Troels Brandt (R)

Naser Khader (K)
Mads Andersen (K)

Brigitte Klintskov Jerkel (K)
Daniel Blak Pedersen (K)

Peter Seier Christensen (NB)
Bo Erik Hansen (NB)

Klaus Juel Hansen (NB)
Birger Niemann (Klaus Riskær Pedersen)

Martin Nordstjerne Rasmussen (Klaus Riskær Pedersen)

Rasmus Paludan (Stram Kurs)
Søren Grinderslev (Stram Kurs)

Pernille Pedersen (Stram Kurs)
Chang Lembirk (Stram Kurs)

Anne Valentina Berthelsen (SF)
Astrid Carøe (SF)

Laura Lindahl (LA)
John Axelsen (LA)

Karin Nødgaard (DF)
Morten Dahlin (V)

Linda Havanna Hansen (Ø)
Bruno Jerup (Ø)

Charlotte Birk Bruun (AL)

arrow Kæmpe gasprojekt godkendt - lokale fortsætter modstandskampen
13. juli 2019 kl. 05:35 Opdateret: kl. 21:19
arrow Mega gas-projekt: Fåreavler mister sit livsværk og flytter
22. september 2018 kl. 15:52 Opdateret: kl. 13:32
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk