22. oktober 2019
17-årige Cecilie Sass Berthelsen giver mund-til-mund, mens 16-årige Emine Emanuelsen (tv.) og Line Broberg giver råd. Fotos: Niels Brande
gallery icon

Se billedserie

17-årige Cecilie Sass Berthelsen giver mund-til-mund, mens 16-årige Emine Emanuelsen (tv.) og Line Broberg giver råd. Fotos: Niels Brande
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Førstehjælp: SOSU-elever øvede hjerte-lungeredning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Førstehjælp: SOSU-elever øvede hjerte-lungeredning
Næstved - 12. oktober 2018 kl. 16:00
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Husk nu, at man ikke kan gøre noget forkert med førstehjælp. Det vigtigste er, at man gør noget.

arrow Læs også: Hjertereddere fra Næstved hyldet

Med de ord satte Lisbeth Tangsgaard torsdag formiddag de omkring 100 deltagende elever i gang med at øve hjerte-lungeredning på ZBC's SOSU-afdeling på Troensevej.

Førstehjælp er allerede en del af SOSU-uddannelserne, men alligevel investerede skolen og eleverne en lille halv time i at øve.

Det skete som en del af oktober måneds kampagne overalt i Region Sjælland, hvor målet er at få flere til at melde sig som frivillige førstehjælpere, som lokalt kan tilkaldes og yde førstehjælp, indtil professionel hjælp når frem.

Derfor havde SOSU-skolen sat eleverne stævne med en stribe øvedukker.

For at redde dukkerne skulle der både ydes hjertemassage med dybe tryk og mund-til-mund, hvor det altså var vigtigt, at få munden sluttet tæt til omkring dukkens mund, så luften ikke kunne sive ud og gå til spilde, forklarede Lisbeth Tangsgaard, der var den ene af formiddagens tre instruktører.

Det fremkaldte en del smil og små, generte grin, da det blev øvetid, men ret hurtigt var eleverne optaget af at redde dukkerne.

Fladt liggende på maven ydede 16-årige Emine Emanuelsen mund-til-mund med en attitude, der antydede, at det havde hun prøvet før.

Det havde hun dog ikke, fortalte hun efterfølgende, men for ordentligt at kunne få pustet liv i dukken hjalp den horisontale position.

- Det er første gang, jeg prøver det. Jeg synes, det er fedt at kunne hjælpe andre og være med til at redde liv, siger Emine Emanuelsen, som gerne vil være førstehjælper, men først når hun har kørekort.

Hendes makker, 17-årige Cecilie Sass Berthelsen, har tidligere lært lidt førstehjælp, da hun tog knallertkørekort, og hun ved, hvor vigtigt det er at kunne.

- En i min kærestes familie blev genoplivet, fordi der var en, der kunne yde førstehjælp. Ellers havde han ikke levet i dag, fortæller Cecilie Sass Berthelsen, inden det er hendes tur til at få liv i dukken foran hende.

Efter et kvarters tid er en del af eleverne drysset af. Det e dem, der allerede har lært førstehjælp og herunder hjerte-lungeredning, forklarer Lisbeth Tangsgaard, mens de fleste af de tilbageværende elever fortsat knokler på for at få liv i dukkerne på gulvet.

Vil du være med til at redde liv, og har du lyst til at blive frivillig førstehjælper og dermed en af deltagerne i den store kampagne »Danmark Redder Liv«, som Region Sjælland har iværksat, kan du tilmelde dig på www.redderliv.dk.

Torsdag ved middagstid havde over 500 tilmeldt sig. Kampagnen for at få flere hjertereddere er støttet af Sjællandske Medier, P4 Sjælland, TVØst og Lolland-Falsters Folketidende.

Se flere historier på www.sn.dk.

arrow Billeder: Ferieparadis vil have frivilligt korps
17. oktober 2018 kl. 10:23 Opdateret: kl. 10:27
Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk