10. juli 2020
I Ledøje vest for København har myndighederne forbudt borgerne at drikke vandet. Nu er et sammenligneligt sprøjtemiddel fundet i Næstved Kommune, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Kenn Thomsen
I Ledøje vest for København har myndighederne forbudt borgerne at drikke vandet. Nu er et sammenligneligt sprøjtemiddel fundet i Næstved Kommune, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farligt sprøjtemiddel fundet i grundvandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farligt sprøjtemiddel fundet i grundvandet
Opdateret 28. maj 2019 kl. 12:19
Næstved - 28. maj 2019 kl. 11:53
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rester af giftige sprøjtegifte bliver et stadig større problem for vandværkerne - og alle os der skal bruge vandet til bad, tandbørstning og madlavning. I Ledøje vest for København har myndighederne således forbudt borgerne at drikke det lokale vandværksvand efter fund af sprøjtegift i drikkevandet. Det handler om stoffet chlorothalonilamidsulfonsyre syre, i daglig tale forkortet som CTAS. Stoffet er muligvis kræftfremkaldende og kan ændre arveanlæg, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

arrow Læs også: Sådan påvirker EU vores hverdag

Nu er en sammenlignelig sprøjtemiddelrest dukket op i Næstved Kommune, fortæller geolog og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch. Det drejer sig om rester af sprøjtegiften N,N-dimethylsulfami, der også kaldes DMS.

- Begge stoffer har været anvendt som svampegift i grøntsager, frugt, i drivhuse og som konserveringsmiddel i træbeskyttelse. Derfor er der en risiko for, at når man finder DMS vil man måske også kunne finde CTAS, siger Walter Brüsch.

Foreløbig er resterne af det giftige sprøjtemiddel kun fundet i en enkelt lokalitet i den sydlige del af kommunen, og generelt er Næstved Kommunes drikkevandsforsyning forskånet for de problemer, som præger mange landområder med intensiv frugtavl og roedyrkning,

- Generelt er drikkevandskvaliteten i Næstved Kommune ganske god, men der er al mulig grund til at holde øje med grundvandet, især i de såkaldt boringsnære beskyttelsesområder, siger Walter Brüsch.

Du kan høre mere om drikkevandskvaliteten og rester af sprøjtegifte i Næstved Kommune, når DN Næstved inviterer til borgermøde i Grønnegade Kaserne onsdag. Mødet finder sted i Gl. Ridehus kl. 19.

arrow Fokus på rent drikkevand da Mette F. indtog Torvet i Hillerød
20. maj 2019 kl. 06:44 Opdateret: kl. 19:52
arrow Lokale kandidater uenige om forbud mod sprøjtegifte
18. maj 2019 kl. 10:43 Opdateret: kl. 17:19
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk