16. oktober 2019
Familien Døssing valgte at hive teltpælene op og flytte til Næstved Syd for at sikre deres datter en plads i en særlig inklusionsklasse. Nu er klassen lukningstruet. My Agnes Døssing sidder på skødet af Anette Døssing, mens Morten Døssing holder om Asta Herdis Døssing, der er normaltbegavet, men har visse sociale udfordringer på grund af sin autisme. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Familien Døssing valgte at hive teltpælene op og flytte til Næstved Syd for at sikre deres datter en plads i en særlig inklusionsklasse. Nu er klassen lukningstruet. My Agnes Døssing sidder på skødet af Anette Døssing, mens Morten Døssing holder om Asta Herdis Døssing, der er normaltbegavet, men har visse sociale udfordringer på grund af sin autisme. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Familie flyttede i jagten på SIAA-klasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familie flyttede i jagten på SIAA-klasse
Næstved - 11. november 2018 kl. 09:17
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Næstved: Familien Døssing kunne for ti år siden træde bagud og nyde synet af deres drømmehus.

arrow Læs også: Jubel over at SIAA-klasser bevares

Huset havde de selv bygget i Tyvelse nær Glumsø, med håbet om at blive der, men skæbnen ville det anderledes.

Senere fik Anette og Morten Døssing nemlig datteren Asta, der som femårig blev diagnosticeret med autisme.

- Det var en rejse, der begyndte, fortæller Anette Døssing, der er mor til Asta.

- Livet forandrer sig altid, når man får børn, men for os var det endnu mere udfordrende og der var meget, vi skulle bearbejde, siger hun.

Asta var længe om at lære at kravle, gå og tale. Hendes grovmotorik var, og er det stadig, meget svær. Samtidig har datteren svært ved det sociale samspil med andre mennesker, som det ofte kan gøre sig gældende for børn med autisme.

Rejsen til byen
Som tiden gik, besluttede familien, at datteren, der er normaltbegavet, skulle i et normalt, men autismevenligt, skoletilbud, som også kunne rumme de ting, Asta har svært ved.

Efter længere tids søgen med lys og lygte, fandt familien Døssing frem til SIAA-projektet på Kobberbakkeskolen, afdeling Sct. Jørgen.

For at være sikker på, at Asta kunne starte i en SIAA-klasse, valgte familien derfor at flytte til Næstved Syd, så de boede i det rigtige skoledistrikt og tæt ved skolen.

- Så kunne de ikke sige nej til, at Asta kunne starte i klassen, fortæller Anette Døssing.

Med drømmehuset sat til salg fandt familien et hus i Næstved Syd og Asta kunne begynde på Kobberbakkeskolen, afdeling Sct. Jørgen sidste år.

Succes blev til chok
- Da vi fik pladsen, var det fantastisk. Vi fik endelig ro på, og vi vidste, at vores datter kunne være i et normalt miljø, hvor hun samtidig får støtte, forklarer Anette Døssing.

I dag er Asta seks år gammel, og hun elsker at gå i skole.

- Hun er fyldt helt op og er træt, når hun kommer hjem, men hun trives, lærer af undervisningen og bliver bedre til at omgås andre mennesker, fortæller Anette Døssing.

Derfor var det et chok for familien, da det seneste forslag til en omorganisering af skolestrukturen i Næstved Kommune blev sendt i høring.

Af foreslaget fremgår det nemlig, at SIAA-klasserne bør udfases gennem de næste tre år.

- Nu er vi tilbage i uvisheden, lyder det fra Anette Døssing.

Pladsproblemer og uenighed
Bag foreslaget om at udfase Kobberbakkeskolen, afdeling Sct. Jørgens SIAA-klasser står Børne- og Skoleudvalget.

Lars Hoppe Søe (R), der er formand for udvalget, fortæller, at pladsmangel og forskellige holdninger til SIAA-klasserne ligger bag den foreslåede udfasning, der er sendt i høring frem til årets sidste byrådsmøde den 18. december.

- Baggrunden er, at man gerne vil have overbygningen tilbage til Sct. Jørgen Skole. Rent fysisk bruger SIAA-klasserne en del plads, som skal bruges til overbygningen. Ud over det logistiske har der været forskellige holdninger til, hvorvidt klasserne var en succes, og derfor har vi nu foreslået at udfase dem, lyder det fra formanden, der samtidig undertreger, at man udfasningen vil forløbe over tre år, hvorfor der er tid til at finde en løsning for de berørte elever.

arrow Skoleudvalgsformand om inklusionselever: Vi skal nok finde en løsning
10. november 2018 kl. 17:29 Opdateret: kl. 07:29
arrow Landsforening: Børn med autisme bliver forsøgskaniner
10. november 2018 kl. 05:57 Opdateret: kl. 15:38
Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk