23. maj 2019
Sognepræst Karen Marie Bøggild står klar ved døbefonden lørdag den 10. november. Foto: Anna C. Møhl
Sognepræst Karen Marie Bøggild står klar ved døbefonden lørdag den 10. november. Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Endnu en kirke er med: Drop-ind-dåb vinder frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu en kirke er med: Drop-ind-dåb vinder frem
Næstved - 05. november 2018 kl. 19:57
Af Anna C. Møhl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det behøver ikke at være en højtidelig affære med farmors dåbskjole, højmesse og stor fest, hvis man vil døbes.

arrow Læs også: Efter mere end et års ventetid på en fast præst: Ny sognepræst indsættes 1. søndag i advent

Lørdag den 10. november kl. 10-13 kan man smutte forbi Sct. Peders Kirke i Næstved og blive lyn-døbt. Man skal bare huske billedlegitimation. Er man under 18 år skal man have begge forældres tilladelse.

Men inden man glæder sig for tidligt: Man kan kun blive døbt én gang.

Fænomenet Drop-Ind Dåb breder sig over hele landet. Så meget, at Vesterbro Sogn i september vandt Kristeligt Dagblads Initiativpris for netop at lancere Drop-Ind dåb i folkekirken.

- Vi har allerede fået en del forespørgsler på forhånd. Aldersmæssigt spænder de meget vidt. Den ældste, der er blevet døbt ved en Drop-In dåb er mig bekendt over 70, men jeg ved, at en del konfirmander også har vist interesse, siger Karen Marie Bøggild, sognepræst i Sct. Peders kirke.

En del unge er ikke blevet døbt som børn. Nu vil de gerne konfirmeres sammen med vennerne, og så skal de døbes først.

Drop-Ind dåb er noget, der diskuteres ivrigt i kirkelige kredse. Og det er da også blevet diskuteret blandt Næstveds præster.

- Vi, der har taget initiativ til Drop-Ind dåb i Næstved, ønsker at komme de mennesker i møde, som af en eller anden grund ikke er blevet døbt, men som ønsker at blive det. Det kan være, at man ikke blev døbt som barn, og at man gerne vil - men man orker ikke festen, som måske ville følge med en dåb i kirken en søndag ved gudstjenesten. Det kan også være, at man gerne vil døbes, men man ønsker ikke et længere forløb med dåbsoplæring. Eller måske er man en vordende konfirmand, der er lidt genert og gerne vil modtage dåben så diskret som muligt, siger sognepræst Annette Marie Kruhøffer.

Men er dåben noget, der bare skal overståes en lørdag formiddag, mens resten af familien er på indkøb:

- Vi er meget opmærksomme på, at nogen kan synes, at vi repræsenterer en slags kirkelig pop-kultur, hvor det er den enkeltes lyst til at prøve ting af og iscenesætte sig selv, der kommer til at sætte dagsordenen. Der er tegn på, at for eksempel dåb og vielser er blevet et udstyrstykke, som almindelige mennesker ikke tør binde an med. Kirken er måske - uden at have været opmærksom på det - blevet synonym med en pragtudfoldelse og traditionsbevidsthed, der hører mere til i et feudalt samfund end en moderne velfærdsstat, siger Annette Marie Kruhøffer.

Erfaringer viser, at de mennesker, som bliver lyn-døbt, allerede har en tilknytning til kirken. Nogle af dem, der kommer til Drop-Ind dåb, er søgende eller dybt troende mennesker. Men tilbuddet er også åbent for dem, som i dagligdagen tænker på alt muligt andet end livet og døden og alle de svære spørgsmål, men som alligevel gerne vil have en tilknytning til folkekirken.

- Gud er god at have i sit liv. Så er der et sted, vi hører til. Han elsker os - også når vi protesterer og skælder ham ud, siger sognepræst og provst Anna Kluge.

10 november er kirken bemandet med en halv snes præster og en gruppe frivillige, der hjælper folk tilrette. De frivillige fungerer også som vidner, hvis dåbskandidaterne ikke selv har vidner med. Efter dåben bliver dåbsattesten udleveret på sognekontoret.

arrow Farvel, Vagn - Vi kommer til at savne dig
21. august 2018 kl. 08:25 Opdateret: kl. 08:23
arrow Afsked med Connie Beier
25. juli 2017 kl. 08:14 Opdateret: kl. 12:50
Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk