23. juni 2021
Dina og Thomas Mesits Møller foran deres hus på Ved Broen 12, som nu endelig er færdigt efter års tovtrækkerier med Næstved Kommune.
gallery icon

Se billedserie

Dina og Thomas Mesits Møller foran deres hus på Ved Broen 12, som nu endelig er færdigt efter års tovtrækkerier med Næstved Kommune.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter år med klager og juridisk tovtrækkeri står huset endelig klar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter år med klager og juridisk tovtrækkeri står huset endelig klar
Næstved - 17. maj 2021 kl. 07:37
Af Robert Andersen

Det ligger der i forårssolen og syner af lutter idyl. Huset i centrum.

arrow Læs også: Guldbussen er reddet i sidste øjeblik

Nedenfor presser tidevandet sig under den nyrenoverede Græshoppebro og gennem den smalle kanal, så det hvirvler, bruser og bobler. Og vinder holder sig heller ikke tilbage, som vil de to naturkræfter rive alt med sig, der kommer på tværs.

Det er vist det, man kalder preseason, og der er stort set ikke et menneske at se. Om et par uger er gæsterne klar, og Karrebæksminde tager imod med åbne arme.

Thomas Mesits Møller står i sin stue og kigger på kanalen.

- Man skal være en habil svømmer for at svømme lige over, konstaterer han tørt, efter han selv flere gange har haft hovedet under i en anden malstrøm.

Regeldanmark

Det kræver også, at man er en habil svømmer, hvis man vil navigere rundt i Regeldanmarks hav af paragrafer og cirkulærer, hvor bureaukrater og regelryttere svømmer rundt som hajer, og kræver, at nidkærhedens appetit stilles tilfreds.

Det et i hvert fald lidt sådan, at ægteparret Thomas og Dina Mesits Møller har følt det de seneste år.

- Hvorfor kunne vi ikke indgå et kompromis, siger hun.

Andre vil nok mene, at de bare har passet deres arbejde eller har keret sig om byens udvikling og udtryk.

Set i bakspejlet kan det forekomme naivt, men parret troede, at de havde fået ok, og at de ændringer, som de ville foretage på huset, ikke krævede yderligere godkendelse.

En klage

De to købte huset på Ved Broen 12 i 2016, og blev gift kort efter. Det er Thomas Mesits Møllers mors barndomshjem. Det trængte til en kærlig hånd, og parret gik i gang med en gennemgribende renovering.

I dag står det snorlige, og det er ikke til at se, at byggeriet gennem flere år var genstand for en kamp mellem kommune, en - synes de - emsig borger og ægteparret.

- Det var en sur mand, der bor oppe ved Netto, som klagede til kommunen... tre gange. Han var lidt aggressiv, siger Dina Mesits Møller, og ham kommer vi tilbage til senere.

Ingen naboer har ifølge parret klaget over byggeriet.

Thomas og Dina Mesits Møller troede, de var på sikkergrund, da de efter at have kontaktet Næstved Kommune, og mundligt havde modtaget det, de opfattede som et ja til at gennemføre renoveringen af huset.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser rækken af huse ud set fra bagsiden - altså Stejlepladsen. Ingen er vist uenige om, at udtrykkene er ret forskellige. Dina og Thomas Mesits Møllers hus ligger yderst til venstre, mens huset yderst til højre fik dispensation til at lægge et sort tegltag efter den nye lokalplan var vedtaget. Foto: Anders Ole Olsen

Der skulle nyt tag på, sorte tegl, og kvisten, der vender ud mod en parkeringsplads - den såkaldte Stejleplads, skulle øges til ca. 7,4 meter. De to gik i gang med arbejdet med god samvittighed, fortæller de.

Så stop dog

Men god samvittighed kommer man ikke langt med, hvis man ikke har papirerne i orden.

Byggeriet var et brud på lokalplan nr. 004 § 10.3, som byrådet vedtog i maj 2010, meddelte Næstved Kommune parret i 2019.

- Vi fik et standsningspåbud, siger Dina Mesits Møller.

På det tidspunkt havde de allerede lagt de sorte tegl på huset og færdiggjort kvisten udvendigt.

- Vi prøvede at finde en løsning og få en dispensation, men nej, siger hun.

Heller ikke en klage til Planklagenævnet hjalp. Byggeriet var ikke lovligt og skulle bygges om.

Lokalrådet

Gert Vestergaard var manden, der klagede til Næstved Kommune, over at Thomas og Dina Mesits Møllers renovering af huset ved kanalen ikke overholdt reglerne i lokalplanen.

Parret fortæller, at han to gange klagede, uden at Næstved Kommune tog notits af ham, men da han tredje gang gik til tasterne for at klage, skrev han på vegne af lokalrådet, som han var medlem af.

Det fik efterfølgende rådet på banen. Det kan man læse i et referat fra rådets møde fra februar 2019.

Her stod, at flere medlemmer fandt det uacceptabelt og protesterede over metoden, da byggesagen ikke havde været vendt i lokalrådet.

For at lokalrådets medlemmer ikke skal blive mistænkt for at rende rundt i fiskerlejet og agere lokalpoliti, har et flertal understreget, at det ikke er en opgave for lokalrådet at være opsøgende i at finde overtrædelser i private byggesager.

De undrer sig

Thomas og Dina Mesits Møller undrer sig, for lidt længere nede af vejen ligger et hus med tagterrasse og sort tegltag, som, fortæller de, er ombygget efter lokalplanen blev vedtaget i 2010.

- De fik lov, fordi lå ud mod parkeringspladsen, men vi ville have en kvist og fik ikke lov, siger de to.

Thomas og Dina Mesits Møller ligger dog også med bagsiden ud mod Stejlepladsen.

- Nu måtte vi love ikke at lave en tagterrasse. Kommunen bryder og brækker den lokalplan, som det passer, siger Thomas Mesits Møller.

Parret synes, det er forskelsbehandling og har svært ved at finde den røde tråd i beslutningerne. De mener, der er noget galt.

- Det er en dum sag. Vi efterlyser et kompromis. Hvis en må, skal alle have lov, siger Dina Mesits Møller.

Hun fortæller, at naboerne ryster på hovedet og generelt var tilfredse med parrets første ombygning.

Tilladelse

De to klagede til Planklagenævnet, og afgørelsen kom i juli 2020, som fejede deres argumenter af bordet og gav Næstved Kommune medhold.

Den 25. november samme år gav kommunen Thomas og Dina Mesits Møller dispensation til at bygge en kvist, der er lidt over tre meter bred og gav dem lov til at beholde det sorte tag, der jo allerede lå der. Det skete efter en nabohøring

- De havde jo godkendt det længere nede af vejen, og så var det svært at sige nej, siger Thomas Mesits Møller.

Nu er sagen slut. Huset står snorlige, og Thomas og Dina Mesits Møller er trods alt meget glade for resultatet.

Men det kom til at koste dem ca. 100.000 kroner ekstra, fordi der ikke var orden i aftalerne.

Inden længe vender tidevandet, og malstrømmen trækker den anden vej, og denne gang kan Thomas og Dina Mesits Møller med sindsro læne sig tilbage i sofaen velvidende at nu er papirerne i orden.

Lokalplanen er overholdt, og de er sluppet ud af malstrømmen.

Sådan så der ud, da Dina og Thomas Mesits Møller begyndte at renovere Ved Broen 12. Og som de siger, så trængte ejendommen til en kærlig hånd. Privatfoto

arrow Debat: Kærlighedserklæring til Næstved
17. maj 2021 kl. 09:47 Opdateret: kl. 10:50
arrow Størrelsen betyder noget
13. maj 2021 kl. 18:25 Opdateret: kl. 18:25
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk