16. juni 2021
Næstved Kommune har allerede nu budgetteret med 10 millioner kroner i 2026, så DM i Skills kan vende tilbage. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Næstved Kommune har allerede nu budgetteret med 10 millioner kroner i 2026, så DM i Skills kan vende tilbage. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester lover 10 millioner til nyt DM i Skills

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgmester lover 10 millioner til nyt DM i Skills
Næstved - 06. maj 2021 kl. 04:45
Af Jeppe Sahlholdt

Cirka 30 procent af Næstveds unge søger mod erhvervsuddannelserne i år. Derfor kan kommunen lykkes med at nå målsætningen om, at netop 30 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

- Det er en kæmpe succes. Alle kræfter blev lagt ind i 2019, da vi var værter for DM i Skills, brændte 10 millioner af på tre dage, og jeg er sikker på, at det har haft en indflydelse på tallene, siger borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S).

Han er så begejstret for det årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne, som i 2019 samlede 55.000 mennesker i Næstved, at kommunen allerede har afsat 10 millioner kroner i budgettet for 2026, hvor han håber at arrangementet kan vende tilbage til Næstved.

- Vi ville faktisk gerne have det hertil før, men corona aflyste i 2020, og skubbet værtsskabet lidt. De andre byer skal jo også nå at have glæde af det, men det er virkelig mit store håb, at vi igen skal være værter, siger han, og fortsætter:

- Vi viste, at man skal være stolt af sit fag. Vi har desværre et for lavt uddannelsesniveau i Sydsjælland, og hvis vi kan få flere til at søge ind på uddannelserne og væk fra kontanthjælp, så får vi pengene mange gange igen i længden, fortæller borgmesteren.

Når målet
Selvom de sidste mange måneder for de fleste af de ældste folkeskoleelevers vedkommende har handlet om virtuel undervisning på teenageværelserne og aflyste fester, har markant flere unge i år valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse efter sommerferien.

28,4 procent af folkeskoleeleverne fra 9. og 10. klasse har søgt ind i år, og det er en udvikling fra 24,1 procent sidste år - og et stykke over landsgennemsnittet på 19,9 procent.

Den rigtige uddannelse

16-årige Magnus Hermund fra EUD10 i Næstved er blandt de unge fra Næstved, som har valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse efter sommerferien.

- Gennem skolen har jeg fået mulighed for at komme i erhvervspraktik som tømrer, og jeg deltog i Skills, da det var i Næstved, så jeg er ret sikker på, at det er den rigtige uddannelse for mig, fortæller Magnus Hermund, som efter sommereferien skal starte på uddannelsen som tømrer hos EUC Sjælland i Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Foto: Thomas Olsen

Da Magnus Hermund deltog i DM i Skills, fik han ligesom de andre deltagere blandt andet mulighed for at afprøve sin egen faglige kunnen, fortæller han.

17-årige Oline Blomgaard Madsen har søgt ind på pædagogisk assistent-uddannelsen hos ZBC i Næstved. Hun fortæller, at hun er god til det boglige, men at hendes mål er at hjælpe andre mennesker.

- Jeg har ikke lyst til bare at sidde stille i et klasselokale i to år mere. Jeg vil gerne ud i praktik og prøve tingene af, fortæller hun.

Daglige arbejde

Hensigten med at få flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse halter stadigvæk på landsplan, fortæller uddannelseschef i Dansk Erhvev, Claus Rosenkrands Olsen.

- Vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft lige om lidt, og derfor er det dybt bekymrende, at erhvervsuddannelserne åbenbart fortsat mangler tiltrækningskraft i forhold til de unge, siger Claus Rosenkrands Olsen. Han er imponeret over, at Næstved Kommune har formået at komme så tæt på målsætningen for 2025, om at mindst 30 procent skal søge en erhvervsuddannelse. Men han understreger, at hvis målsætningen stadig skal være overholdt i 2025, så kræver det hårdt arbejde for kommunen.

- Man kan ikke bare nøjes med et stort og dyrt mega event, hvor man måske ser en midlertidig effekt på den korte bane, siger han og fortsætter:

- Vi skal understøtte erhvervsskolernes fortsatte arbejde for at sikre det kvalitets- og niveauløft, der indgår som centralt mål for erhvervsuddannelsesreformen.

Til det svarer Carsten Rasmussen, at man stadig har fokus på at styrke samarbejdet mellem uddannelsesvejlederne, erhvervsuddannelserne og eleverne.

- Selvfølgelig skal vi have styr på det daglige arbejde, men DM i Skills er et kæmpe boost.

- Det er dejligt at se så flot en stigning i kommunen, som betyder at vi ligger godt i forhold til 2025-målet, siger formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe (R).

I 2019 gav borgmester Carsten Rasmussen (S) den et skud som skorstensfejer for en dag. Borgmesteren er meget begejstret for begivenheden, som han mener har været med til at åbne øjnene blandt Næstveds ungdom for, hvad erhvervsskolerne kan tilbyde.Foto: Mogens Lorenzen

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk