21. januar 2019
Bilen med Annelise Hovmands kiste rundede lige Kattebjerget og Næstved Bio, som biografdirektøren drev i 40 år.
gallery icon

Se billedserie

Bilen med Annelise Hovmands kiste rundede lige Kattebjerget og Næstved Bio, som biografdirektøren drev i 40 år.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bisættelse: Biografdronningens smukke farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bisættelse: Biografdronningens smukke farvel
Opdateret 18. januar 2017 kl. 10:15
Næstved - 16. januar 2017 kl. 06:19
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De lange vinduer i Sankt Mortens Kirke i Næstved kom til deres ret, da solens stråler fik lov til i rigelige mængder at trænge i den gamle kirke, hvorfra Annelise Hovmand blev bisat lørdag eftermiddag.

arrow Læs også: Makkerpar skal drive Næstveds gamle Bio

Det var et smukt sidste farvel til kvinden, som gennem mere end 40 år var biografdronning i Næstved. Hun overtog Næstved Bio i 1967, og gennem en visionær og fremsynet indsats udbyggede hun den fra én til fem sale, hvoraf den ene endda var med teaterscene.

Uden for byen var hun nok bedst kendt som filminstruktør, og rollen som instruktør beholdt hun helt frem til sin død i en alder af 92 år - således havde hun selv skrevet drejebogen for hele sin bisættelse.

Den blev indledt med Mozart og derefter »I østen stiger solen op«, inden sognepræst Helle Poulsen fra Vejlø Kirke fortalte om Annelise Hovmands liv - ikke overraskende med fokus på filmens betydning i hendes liv. Præsten var i øvrigt med til at starte filmklubben Asta sammen med Annelise Hovmand tilbage i 2001.

Herefter fulgte Louis Armstrongs »What a Wonderful World«, den obligatoriske »Altid frejdig« og - naturligvis, fristes man til at sige - Charlie Chaplins »Smile«.

Kisten blev båret ud til tonerne af Charles Aznavours »She«, og det nummer havde enkemand Carl Johan Nienstædt dog fået lov at vælge. Han blev gift med Annelise Hovmand i 1971 og var ved hendes side til det sidste.

- Annelise døde om morgenen den 28. december i sengen ved siden af Carl Johan, hvor hun havde lagt sig til at sove for sidste gang, sagde Helle Poulsen under bisættelsen.

Annelise Hovmand havde en sidste overraskelse i ærmet til de mere end 100 venner og familiemedlemmer, som var mødt op lørdag: Da ligvognen kørte væk fra Sankt Mortens Gade drejede den op ad Østergade for at vende rundt og returnere til Kattebjerget, hvor den parkerede lige foran Næstved Bio. Her holdt den et par minutter, inden den kørte videre med Annelise Hovmand - for sidste gang nogensinde.

Fakta

Ud over at drive biografen i Næstved instruerede Annelise Hovmand en række danske film.

Hun debuterede med filmen "Ingen tid til kærtegn", som hun både instruerede og skrev manuskriptet til. Den indbragte hende Bodilprisen for bedste danske film i 1957.

Frem til 1965 producerede hun fem af i alt otte spillefilm, bl.a. "Krudt og klunker", "Gøngehøvdingen", "Frihedens pris" og "Sekstet" og i 1959 var hun produktionsleder på filmen "En fremmed banker på".

I 1981 var hun medinstruktør på første afsnit af TV-serien "Krigsdøtre" og i 1988 instruerede hun den historiske tv-føljeton "To som elsker hinanden".

I alt har Annelise Hovmand arbejdet på 21 film, som klipper, produktionsleder, producent, instruktør og manuskriptforfatter.

arrow Annelise Hovmand er død
29. december 2016 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:36

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk