11. juli 2020
Folkeskoleelever var mødt frem for at vise deres støtte. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Folkeskoleelever var mødt frem for at vise deres støtte. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Gymnasieelever strejkede for klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Gymnasieelever strejkede for klimaet
Næstved - 15. marts 2019 kl. 16:40
Af Joachim Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var et særligt syn, da omtrent 250-300 unge mennesker fredag formiddag marcherede i optog fra Axeltorv til rådhuset i Næstved. Bevæbnet med en megafon og hjemmelavede bannere og skilte markerede de tydeligt, at de bekymrer sig for klimaet og for planetens fremtid.

arrow Læs også: Også Korsør-elever del af klimakamp

Elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser i Næstved og omegn var blevet væk fra skole i lighed med unge i 18 andre danske byer såvel som i talrige lande verden over.

Fire af dem var piger fra Møn Friskole, der havde taget den lange vej for at få deres stemme hørt.

- Der er snart valg, så vi håber vi kan få åbnet øjnene på vores politikere og gøre det til et grønt valg. Vi vil støtte en god sag og stå sammen for at blive hørt, lød det fra Silje, Silke, Sigrid og Sigrid.

Når de mange fremmødte ikke skrålede med på en hjemmeskrevet fællessang på melodien af Kim Larsens Joanna, så tegnede de med kridt på Axeltorv deres ønsker for politisk handling.

- Make Earth green again. Vi gør det for fremtiden, lød to budskaber.

Fra flere sider har der været undren over, at lige præcis skoletiden skulle inddrages til at demonstrere i. Kunne man ikke have gjort det en eftermiddag eller i weekenden, spurgte nogle.

Nej, lød det samstemmigt fra de strejkende elever.

- Det er os, det kommer til at gå udover, så de voksne kan være ligeglade, hvad vi gør med vores tid, sagde Sigrid fra Møn.

- Hvis politikerne ikke passer deres arbejde med klimaet, så vil vi heller ikke passe vores skole. Det virker bedre at gøre det i skoletiden, og vi værdsætter miljøet mere end skolen, sagde André og Olivia, der sammen med Karoline og Simona havde taget fri fra gymnasiet.

For Olivia var det vigtigt at vise, at fremtiden er vigtig. De dystre udsigter for Jordens befolkning er noget, hun bruger en del tid på at tænke over.

- Det skræmmer mig lidt. Jeg vil gerne have, at jeg kan få børn, uden de skal være bekymrede for CO2 og global opvarmning, sagde hun.

Fælles ved klimastrejken var et ønske om drastiske ændringer snarest muligt. De fremmødte føler ikke, der er blevet lyttet til hverken dem eller eksperter på området, der varsler uoprettelige ødelæggelser, hvis klodens beboere fortsætter udviklingen med den nuværende hastighed. Og selvom der er lande, der er lande og befolkninger, der har langt større indvirkning på klimaspørgsmålet end Danmark, så er det ikke en undskyldning for at lade stå til, mente Oskar fra Næstved Gymnasium.

- Vi er også en del af verden. Alt gør en forskel. Det handler om mentalitet, og man kan ikke bare skyde skylden på de andre, sagde han.

I udkanten af Axeltorv kunne ses en skikkelse, der så ud til at have en lidt højere alder end de fleste andre. Bent Elin på 93 år var trasket til torvet med sin rollator for at finde ud af, hvad den store ståhej skyldtes.

Selvom han udmærket kunne anerkende formålet, så tilsluttede han sig alligevel de, der mener, skolen burde prioriteres i første række.

- Det kan de ikke være bekendt. De skal gå i skole, før de kan tænke på klimaet. Det er vigtigt at vide, ikke hvad vi kan gøre, men hvad de selv kan gøre, sagde den 93-årige tidligere civilingeniør.

Klimastrejken sluttede fredag ved 13-tiden foran Næstved Rådhus.

arrow Til kamp for klimaet
15. marts 2019 kl. 15:11 Opdateret: kl. 15:11
arrow Klar til klima-demo
15. marts 2019 kl. 14:51 Opdateret: kl. 14:51
arrow Unge demonstranter vil vide hvad de kan gøre for klimaet
15. marts 2019 kl. 13:57 Opdateret: kl. 13:58
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk