20. november 2017
maglesø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et tab for vores egn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et tab for vores egn

Maglesø Traktørsted lukker til efteråret. Forliget mellem ejeren og forpagteren indebærer, at der derefter i to år ikke må drives restaurant på stedet. Og derved er det for offentligheden også slut med muligheden for at nyde den enestående udsigt over Maglesø fra terrassen

Midtsjællands Folkeblad - 07. juni 2017 kl. 09:11
Af Stina Lund
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden dets åbning har traktørstedet spillet en vigtig rolle for beboerne på Tølløse egnen. Her tog man på søndagsudflugt eller holdt en familiefest. I mange år var det et godt sted, hvis man ville købe juletræ og samtidig have mulighed for at spise æbleskiver og drikke gløgg. Traktørstedet har været og er fælles kulturarv for hele egnen. For en række år siden blev der etableret en sti, som fører rundt om søen, og efter sådan en vandretur er det godt at kunne lægge til i traktørstedet. En sti fra Maglesøvej ned til søen er i øvrigt markeret på de ældste tilgængelige matrikelkort mellem matr. 10 og 11.
Men hvor gammelt er selve traktørstedet? Igelsø Græsmark blev lagt til Tølløsegård, da kancelliråd Johan Thomas de Neergård købte Søgaard Hovedgård i 1775. Det betyd også hoveri, bland andet skulle folk fra Igelsø være med til græsslåning i Tysinge Enge.

Trouborghuset

Trouborghuset (Trøjborghuset) Maglesøvej 6, - efter Trouborg bakke lidt nord for huset - blev bygget til de folk, der skulle føre tilsyn med kvæget på græsningsarealerne. Det lille hus nævnes i godsets fæstebog i 1879, hvor det blev lejet ud til Jens Andersen og hans kone Karen Kristine Didrichsen. De havde tidligere boet i Soderup. Da de flyttede i 1886, overtog Carl Frederik Pedersen fra Brorfelde lejemålet. I forbindelse med lensudskiftningen fik Frederik Pedersen i 1921 skøde på stedet. I 1933 blev stedet solgt til Jens Hansen Jensen, som i forvejen ejede et husmandssted ved Maglesø.
På det ældste bevarede billede synes huset ikke af meget. Murene var hvidkalket og delvis strådækket og gavlen spåndækket. På et senere billede kan man se, at det strådækkede bindingsværk er ved at blive udskiftet med en mursten.
I 1939 gav Kvanløse Sogneråd Jens Hansen Jensen tilladelse til at drive restauration på stedet, dog uden udskænkning af stærke drikke! Efter hans død fik hans enke, Marie Jensen, tilladelse til at føre restaurationen videre, fortsat som afholdsrestauration. Marie var datter af fisker Nielsen i Grøntved Skov.

Drev stedet i 43 år

Villy Jensen, Jens’ og Maries søn, drev derefter traktørstedet i 43 år sammen med sin kone Ebba.
De næste ejere var Anni og Kaj Rasmussen. Deres søn, Ole Tofthøj Rasmussen byggede den nye overetage og boede på stedet i nogle år, indtil det i 2016 blev solgt for 3 mio. kr. til de nuværende ejere. I TV Øst opfordrede de bl.a. foreninger opfordret til at komme med forslag om, hvad stedet så fremover kunne bruges til. Det er under de givne forhold ikke let at komme med forslag, da den egentlige grund til at traktørstedet ikke kunne forsætte med den nuværende forpagter ikke kendes. Vi ville helst bare beholde traktørstedet både som spisested og som stedet for en smuk naturoplevelse, også for dem, som ikke længere kan gå ad stierne. At stedet lukker, er unægtelig et tab for lokalområdet, for egnen og for alle, der kommer langvejs fra for at opleve istidslandskabet.

Marina Wijngaard (næstformand for Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnen)

Like os på facebook
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk