17. juni 2021
Mathias Rysgaard. Foto: Hans Jørgen Johansen
Mathias Rysgaard. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rysgaard er 0,74 sekund fra OL

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rysgaard er 0,74 sekund fra OL
Opdateret 24. december 2019 kl. 09:57
Lokalsport Nordvestnyt - 23. december 2019 kl. 10:58
Af Christian Dahl

Er OL i Rio det sidste uden dig?

arrow Læs også: Storfavorit nedprioriterer DM

- Ja, det tør jeg godt sige. I 2020 er jeg med.

Sådan startede en artikel om svømmeren Mathias Rysgaard fra Kalundborg 19. december 2015.

Om tre en halv måned ved vi, om han havde ret. en ting er sikkert: Det er stadig hans mål.

- Da jeg sagde, at jeg skulle til OL i 2020 var det et pres, jeg lagde på mig selv, erkender Mathias Rysgaard.

Og han fortæller, at det er noget, der fylder hver eneste dag for ham.

- Det er det store mål. Det er det år, alle rammer deres topniveau. Hvis man er med der, er man med i verdenseliten, siger Mathias Rysgaard.

Som ung svømmer i Kalundborg væltede han sig i medaljer i rygsvømning. Siden har han gennemgået en operation i venstre knæ, så han ikke længere svømmer asynkront, han har skiftet rygsvømning ud med crawl, han træner til dagligt på det nationale træningscenter, han har klubmæssigt skiftet Kalundborg ud med først Holbæk og senest Hørsholm - og han nærmer sig verdenseliten.

Blå bog
  • Mathias Zander Rysgaard
  • Født 12. juli 1998
  • Fra Kalundborg
  • Dansk mester på kortbane i 100 meter fri, 200 meter fri, 50 meter rygsvømning, fire gange 100 meter fri herrer og fire gange 50 meter fri herrer
  • Danmarksrekord på kortbane i 100 meter fri, fire gange 50 meter fri herrer, fire gang 50 meter medley herrer og fire gange 50 meter medley mix

- Hver gang man tager et skridt frem, bliver det sværere at tage det næste. Der bliver mindre margin til at lave fejl. Folk tager et skridt frem, og folk tager et skridt tilbage. Man skal kigge på sin egen situation og få den til at fungere et skridt ad gangen. I U16 er det kun en lille gruppe, du kæmper med, og det samme med U18. Men fra U18 er det dig mod hele resten af verden. Det er jo bare lille mig. Jeg er bare fra Kalundborg. Hvorfor skulle jeg kunne, når alle mulige andre ikke kan? Det er et tankemylder, som jeg arbejder med, fortæller Mathias Rysgaard.

Første medalje i hus

Ved EM på kortbane i december fik han sin første internationale medalje som senior i mixedholdkappen fire gange 50 meter medley i ny dansk rekordtid, og han slog den ældste stående individuelle danske rekord på kortbane, da han svømmede 100 meter fri på 47,37 sekunder.

- Det var primært godt, det der skete til EM. Jeg fik min første individuelle danmarksrekord. At det så var den ældste, gjorde det bare endnu bedre. Og jeg lavede en masse gode svømmemæssige ting, siger Mathias Rysgaard.

Og det er ekstra positivt med tanke på, at OL svømmes på langbane.

- Der er væsentligt mere svømning på langbane, og den deciderede svømning gik rigtig godt til EM, siger han.

Det er de to ekstra vendinger på kortbane, der gør den afgørende forskel.

- Man må svømme 15 meter under vand. Jeg svømmer nok 15 meter på afsættet og 10 meter efter vendingen under vand. Startspringet er svært at holde under 15 meter. Ved 10 meter når jeg min maksimale fart under vand. Hvis jeg bliver længere under vand, bliver jeg langsommere. Min svømning er bedre end mit undervandsarbejde, siger Mathias Rysgaard.

Elsker 100 meteren

For at komme til OL skal han klare kravtiden ved enten Danish Open eller Stockholm Open, som svømmes lige efter hinanden i slutningen af marts og begyndelsen af april. Mathias Rysgaard har besluttet af have fuld fokus på 100 meter fri, og det skyldes en blanding af kærlighed og realisme.

- 100 meteren ligger mere til mig. Jeg tror mest på, jeg kan kvalificere mig der. Jeg skal ramme 48.5. Det er et lille sekund. Jeg skal hente 2,5 sekund på 200 meter. Det tror jeg ikke er realistisk. Jeg tror, jeg klarer 100 meter-kravet og på sigt 200 meter kravet. Jeg har en kærlighed til 100 meteren. Det er lige som i atletik. Der er mange flere, der vil se 100 meter end 200 meter. Jeg synes bare, det er sjovt. Det er de hurtigste svømmere. Der er mere fokus på eksplosivitet. 200 meter skal du mere holde taktikken. Man kan diskutere, om det er 50 meter, der er kongedistancen, men hvis du spørger mig, er det 100 meter. Det er der, de fleste svømmere er. Fire gange 100 fri er en af dem, der er allermest rift om. Bundniveauet er højt, siger Mathias Rysgaard.

Helt præcist skal han ramme 48 sekunder og 57 hundrededele af et sekund for at kvalificere sig. Og med en personlig rekord på 49.30 er der stadig et stykke arbejde at lave. Den rekord satte han ved Stockholm Open i 2019, og det var en forbedring på 0.41 sekund i forhold til Danish Open 2019 og 0.70 sekund i forhold til Danish Open i 2018. En OL-kvalifikation vil altså kræve, at han finder yderligere 0.73 sekund, hvilket samtidig vil være en forbedring af den ældste bestående danske rekord på langbane, som er Jakob Andkjærs 49.06 på 100 meter fri sat i Aarhus i juli 2007.

Svøm ud - svøm hjem

Men med Mathias Rysgaards ord er det simpelt. Det handler om at svømme ud og svømme hjem.

- Det handler om easy speed. Man skal svømme så hurtigt som muligt uden at brænde ud. Du skal give dig 90-95 procent. Det skal være hårdt, men efter vendingen skal du af sted igen. Starten skal sidde der. Det er den eksplosive del. På pladserne, bang, af sted. Så handler det om undervandsarbejde igen med eksplosivitet med benene op og ned. Så er der brydningen med nogle tekniske detaljer, og så svømningen i sig selv, fortæller Mathias Rysgaard om de første 50 meter og fortsætter:

- Efter vendingen er det igen eksplosivt arbejde under vandet med flyben, så brydning og svømning. Derfra skal det nærmest føles som om, du svømmer hurtigere og hurtigere, men egentlig gælder det bare om at prøve at holde farten. Man er hurtigst, når man sætter af. Der er ingen, der accelererer. På vej hjem gælder det bare om at holde farten, siger Mathias Rysgaard.

Og det giver et klart træningsfokus.

- Det handler rigtigt meget om at træne udholdenhed. Det er pokkers svært at træne eksplosivitet

- Det handler om laktattolerance. Altså, hvor lang tid kan du arbejde, mens det gør ondt, forklarer Mathias Rysgaard.

Mod verdenseliten i USA

Han er så småt ved at runde af for 2019, men allerede den 2. januar begynder træningen frem mod OL, og det bliver med en planlægning dag for dag i forhold til at nå målet. Undervejs kommer der 12 dages træningslejr i USA med et enkelt stævne, og efter 10 dage hjemme venter 14 dages træningslejr i Sydafrika. Og så venter et stævne i Antwerpen i starten af marts.

- Det skal bruges til at prøve nogle ting af. Det er en fordel, at der er to kvalifikationsstævner. Man kan tillade sig at prøve nogle ting af til Danish Open. Der er et knivskarpt felt i Stockholm, hvor der er andre svømmere, der har samme niveau som mig. Ved Danish Open er jeg alene om at lægge pres på mig. I Danmark er jeg ikke presset på 100 meter fri. Der er ingen, der har svømmet så hurtigt i 12 år, som jeg gør nu. I USA bliver der højt niveau med flere fra verdenseliten. Der bliver jeg den lille både fysisk og erfaringsmæssigt. Men det er dem, jeg gerne vil konkurrere med, siger Mathias Rysgaard.

Han vil helst ikke tænke på, hvad der sker, hvis han ikke klarer OL-kravet. Men der er en ekstra mulighed for at komme med på en holdkap, fordi han er Danmarks hurtigste på 100 meter fri.

- Det kunne godt være en plan B med fire gange 100 medley for herrer. Det kræver, både en til crawl og en til rygcrawl. Tobias Bjerg og Rasmus Nickelsen gør det godt i bryst og fly. Jeg bliver rigtig glad, hvis der kommer en rigtig hurtig rygcrawler. Men plan A er 100 meter fri.

arrow Rysgaard styrket af corona-pause
07. juli 2020 kl. 17:16 Opdateret: kl. 16:23
arrow Mathias Rysgaard udtaget til 2021-trup
03. juli 2020 kl. 14:36 Opdateret: kl. 14:36
arrow Kalundborgenser slår den ældste danmarksrekord
07. december 2019 kl. 13:41 Opdateret: kl. 13:41
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?