4. juni 2020
Finn Nyholm kan ikke få lov til at gå en tur med sin kone, der sidder i kørestol i weekenden. Foto: Peter Mailand
Finn Nyholm kan ikke få lov til at gå en tur med sin kone, der sidder i kørestol i weekenden. Foto: Peter Mailand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sagen om udgangsforbud på plejehjem tager en ny drejning: Nu er det forskelsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sagen om udgangsforbud på plejehjem tager en ny drejning: Nu er det forskelsbehandling

Selvom Fredensborg Kommune har ændret praksis så er gælder udgangsforbuddet i vidt omfang fortsat for ældre, der sidder i kørestol

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 23. maj 2020 kl. 06:04
Af Peter Mailand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sagen om udgangsforbud på plejehjem i Fredensborg Kommune tager nu en ny drejning. For selvom reglerne er lempet, så opretholder Fredensborg Kommune stort set udgangsforbuddet på plejehjem, for ældre, der sidder i kørestol og skal have hjælp af personalet for at komme ud.

Det fortæller Finn Nyholm, der ikke kan få lov til at gå en tur med sin kone i weekenden. Også på Kristi Himmelfartsdag blev han afvist.

"Jeg fik oplyst, at det var helligdag så det kunne ikke lade sig gøre. Jeg vil have lov til at gå tur med min kone hver dag. Uanset om det er weekend eller helligdag," siger han til Uge-Nyt.

Gælder kun kørestolsbrugere

Formand for Social- og seniorudvalget, Hans Nissen (S) bekræfter overfor Uge-Nyt, at selvom Fredensborg Kommune har ændret reglerne, så gælder de fortsat for beboere, der sidder i kørestol.

"Vi har over de seneste tre uger gradvist lempet restriktionerne, så det nu er muligt for beboere at få besøg én gang om ugen, og at komme ud på en spadseretur med pårørende, også én gang om ugen. Der har ikke været mulighed for besøg af pårørende eller ledsagede gåture på Helligdage eller i weekends. Dog har beboere, der selv kan klare at gå ud uden hjælp fra personalet, naturligvis mulighed for det," siger han.

Ulovlig praksis

Men den praksis er ulovlig, fortæller direktør Nis Nissen fra Alzheimerforeningen.

"Det er forskelsbehandling. Besøgsrestriktionerne gælder kun for besøg på plejehjem. Det gælder jo ikke for udgang, hvor der er jo ikke er nogle regler, så hvis Fredensborg Kommune ikke vil hjælpe med det her, så er det forskelsbehandling, og en overtrædelse af handicaploven," siger han.

Nis Nissen undrer sig over, at udgangsforbuddet gælder kun for ældre, der sidder i kørestol og skal have hjælp af personalet for at komme ud.

"Det er et spørgsmål om, at der er en person, der skal køre en beboer ned til parkerinsgpladsen. Og hvis man ikke vil det, så er det forskelsbehandling," siger han og uddyber:

"Du skal være opmærksom på, at reglerne gælder ikke for personer der selv kan gå. For de kan bare rejse sig og gå ud. Så hvis personalet ikke vil hjælpe en kørestolsbruger med det, så er vi ovre i forskelbehanling på om man er handicappet eller ej," siger han.

Får opbakning

Alzheimerforeningen bakkes op af Styrelsen for Patientsikkerhed, der dog ikke kan kommentere på enkeltsager, men sektionsleder Torsten Larsen oplyser, at besøgsrestriktionerne ikke omfatter beboere der forlader plejehjemmet.

"Det påbud, der er givet, gælder plejehjems arealer. Påbuddet regulerer ikke beboeres mulighed for at forlade et plejehjem/plejecenter," skriver han i en mail til Uge-Nyt.

Sagen skal behandles i Social- og seniorudvalget, der tirsdag er indkaldt for at drøfte sagen,

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?