2. august 2021
Udstillingen sætter fokus på moderrollen i kunsthistorien Her er det Christian Krohgs 'Sovende mor' fra 1883.
gallery icon

Se billedserie

Udstillingen sætter fokus på moderrollen i kunsthistorien Her er det Christian Krohgs 'Sovende mor' fra 1883.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny udstilling på malerisamling: Mødre kommer på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny udstilling på malerisamling: Mødre kommer på museum

'Historier om mødre' er efterårets store særudstilling på Nivaagaards Malerisamling. Den åbner 20. september

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 14. september 2020 kl. 11:50

UDSTILLING Nivaagaards Malerisamling åbner 20. september deres særudstilling for efteråret. Den hedder 'Historier om mødre', som viser nære, vedkommende, rørende og barske øjeblikke fra 500 års kunsthistorie, hvor mor-motivet er blevet et af de mest ikoniske.

"I kunsthistorien er mor-motivet et af de mest ikoniske. Udstillingen 'Historier om mødre' sætter fokus på moderrollens kunst- og kulturhistorie med vægt på kunst fra renæssancen til det tidlige 20. århundrede med afstikkere til samtidskunsten. På trods af århundreders adskillelse er kunstnere dengang som nu fortsat optaget af moderbilledet som tema," skrive Nivaagaards Malerisamling i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Alle tiders mest kendte mor er Jomfru Maria, kendt af de fleste, dyrket af mange og portrætteret af utallige kunstnere gennem århundreder. Til trods for, at vi i Nordeuropa lever i en protestantisk og sekulariseret kultur, har kunstens billeder af madonna spillet en betydelig rolle i konstruktionen af den ideale mor; billeder af moderskabet begynder med de religiøse fremstillinger af hende. Maria er således det ideal, som glider over i de verdslige fremstillinger af mødre. Kunsthistorien er fuld af vidunderlige, inderlige, elskelige skildringer af mødre med børn, som mennesker kan spejle sig i og bevæges over. Men passer kunstens billeder altid på virkeligheden?"

Mødre i dag

I dag taler vi om ravnemor, hønemor, curlingmor, rugemor, karrieremor og speltmor. Der knytter sig mange ord, navne og begreber til moderskabet, hvilket siger noget om det fokus, der er på emnet. Til trods for, at kvinder i dag indtager mange roller i samfundet, fylder moderskabet stadig meget i den kollektive bevidsthed, på de sociale medier, i litteraturen, kunsten og populærkulturen. Forventningerne er store, og cirka hver fjerde nybagte mor får en efterfødselsreaktion, hver tiende en decideret fødselsdepression. Vi tror, vi er frie til at skabe os selv, men i virkeligheden er individet stærkt påvirket af udefrakommende idealer og normer. Vores forestillinger om morens væsen og betydning er i høj grad formet af kunstens billeder gennem århundreder. Moderskabets visuelle historie er lang og ikke sådan lige til at ryste af sig, skriver museet.

Sprogets billeder

Sammen med kunsten spiller nyere litteratur også en væsentlig rolle i udstillingen. I sammenstillingen med den ældre malerkunst italesætter litteraturen en uoverensstemmelse mellem idealbilledet af moderen og hverdagens virkelighed. Kontroversielle, sårbare og uperfekte mødre og de modsatrettede følelser, der også knytter sig til moderskabet, kan være svære at få øje på i kunsten. Nutidens litteratur giver stemme til en indre verden, der er mere tumultarisk end de idealiserende billeder, som er så talrigt repræsenteret i kunsthistorien før 1900-tallet, skriver Nivaagaards Malerisamling i pressemddelelsen om udstillingen.

Udstillingen 'Historier om mødre' kan opleves på Nivaagaards Malerisamling frem til 24. januar 2021.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?