4. juni 2020
Finn Nyholm må ikke længere tage sin kone med på en gåtur, som han tidligere plejede at gøre hver dag. Foto: Peter Mailand
Finn Nyholm må ikke længere tage sin kone med på en gåtur, som han tidligere plejede at gøre hver dag. Foto: Peter Mailand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Må ikke gå tur med sin demente kone:"Det er jo ikke et fængsel hun er i"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Må ikke gå tur med sin demente kone:"Det er jo ikke et fængsel hun er i"

Finn Nyholm må ikke længere gå en tur med sin demente kone, som han kun har set i 30 minutter siden den 12. marts

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 20. maj 2020 kl. 07:00
Af Peter Mailand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

30 minutter. Det er den tid som 75-årige Finn Nyholm har tilbragt sammen med sin 77-årige kone Annelise, der har Alzheimers, siden statsminister Mette Frederiksen lukkede den 11. marts.

For selvom Finn Nyholm tidligere plejede at besøge sin kone hver dag, så må han nu ikke engang få lov til at gå en tur med hende.

"Tidligere ringede jeg til Benediktehjemmet, og så aftalte vi en tid, hvor de kom ned med min kone. Og så stod jeg udenfor og så gik vi en tur sammen, hvor jeg kørte hende rundt i området i en time eller to. Og det forstår jeg ikke, hvorfor jeg ikke må længere," siger han.

Selvom både Finn Nyholm og hans kone er i risikogruppen, så forstår han ikke må gå en tur med hende.

Det kan jo ikke fortsætte

"Jeg har fuld forståelse for, at man lukkede det hele ned i en periode. For man vidste jo ikke, hvad det var, og det er også altid let at være bagklog. Men nu er der gået to måneder, og det kan jo ikke fortsætte. Jeg har ret til at gå en tur med min kone uden for kommunens område. Det er jo ikke et fængsel hun er i," siger han.

Ifølge Finn Nyholm vil hans kone blive sat i karantæne, hvis hun bevæger sig uden for Benediktehjemmet.

"Jeg har fået at vide, at min kone vil blive sat i isolation 48 timer, hvis jeg går en tur med hende," siger han.

Derfor har Finn Nyholm kun set sin kone to gange siden 11. marts. Men begge besøg blev afbrudt efter kort tid," fortæller han.

Blæste en halv pelikan

"Vi stod ude i en pavillion ved Benediktehjemmet, og det blæste en halv pelikan. Jeg plejer at holde om hende og tage hendes hoved ind til mit bryst og sige, det er mig der er her, og så er hun helt tryg, men jeg måtte ikke engang give hende et klem på armen. Og så kunne jeg se på min kone, at hun var utryg ved situationen.

For jeg kunne se, at hun lukkede ned og var ikke tilstede. Det er jo det, der sker med demente, hvis de bliver utrygge, så lukker de bare ned. Så efter 15 minutter sagde jeg, at nu var det nok. Det er jo ikke for min egen skyld, at jeg skal besøge hende," siger han.

Ugen efter fik Finn Nyholm igen mulighed for at besøge sin kone. Men også den dag blæste det, så mødet igen blev afbrudt efter 15 minutter.

Nu har Finn Nyholm fået en ny tid, hvor han kan besøge sin kone. Det bliver den 26. maj, hvor der afsat 30 minutter til besøget.

"Det er jo fuldstændigt umenneskeligt. Jeg frygter jo, at hun ikke kan genkende mig længere. Det er jo det sker ved er ved Alzheimers, at hvis man ikke holder kontakten, så kan de ikke genkende én," siger han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?