4. juni 2020
Det er ulovligt, når borgere på plejehjem i Fredensborg Kommune ikke må  gå en tur i lokalområdet. Her er det fra Benediktehjemmets fødselsdag i april.
Det er ulovligt, når borgere på plejehjem i Fredensborg Kommune ikke må gå en tur i lokalområdet. Her er det fra Benediktehjemmets fødselsdag i april.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alzheimer-foreningen: Udgangsforbud på plejehjem er ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alzheimer-foreningen: Udgangsforbud på plejehjem er ulovligt

"Det er ulovlig frihedsberøvelse, når kommunerne indfører udgangsforbud på plejehjem," siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 20. maj 2020 kl. 05:00
Af Peter Mailand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Udgangsforbuddet på plejehjem i Fredensborg Kommune er ulovligt.

Sådan klart lyder det fra Alzheimerforeningen, hvor direktør Nis Peter Nissen retter en usædvanlig skarp kritik mod Fredensborg Kommune.

Ulovlig frihedsberøvelse

"Når en person bliver nægtet at blive taget med på en gåtur væk fra plejehjemmet, så er der tale om ulovlig frihedsberøvelse. Og så er vi i den tunge ende af overtrædelse af reglerne om magtanvendelse. For det er altså et ret vidtrækkende indgreb i dit liv. Det svarer jo til, at politiet kommer og siger, at du ikke må bevæge dig uden for dit eget hjem," siger han til Uge-Nyt.

Beslutningen om at indføre udgangsforbud, blev vedtaget på mødet 28. april i Social- og seniorudvalget. Her blev det indført, at det ikker er "muligt at tage på gåture med beboerne," fremgår det af dagsordenen til mødet.

Entydigt ulovligt

Men det har udvalget ikke hjemmel til. Tværtimod, lyder det fra Alzheimerforeningen.

"Det er ulovlig forvaltning af besøgsrestriktionerne og i strid med bekendtgørelsen. Det fremgår entydigt af det forståelsesnotat, som er blevet udarbejdet til de myndigheder, der skal forvalte besøgsrestriktionerne. Det er helt entydigt ulovligt," siger han.

Flere henvendelser

Nis Peter Nissen oplyser endvidere, at Alzheimerforeningen har fået flere henvendelser fra pårørende, der fortæller, at hvis de går en tur med en plejehjemsbeboer, vil denne skulle i karantæne i 48 timer.

"Kommunalbestyrelsen kan ikke selv beslutte reglerne om tvangskarantæne - hverken i 48 timer eller 14 dage. Det er alene Styrelsen for Patientsikkerhed," siger han.

Nis Peter Nissen understreger dog, at Alzheimerforeningen fuldt ud bakker op om, at plejehjem lukkes af for besøg udefra.

Ude af proportioner

"Det har vi støttet fra dag ét. Men der står ingen steder i loven, at borgere fra kommunens plejehjem ikke må bevæge sig ud," siger han.

Ifølge Nis Peter Nissen er forholdet mellem indgreb og smittefaren helt ude af proportioner.

"Det er jo et ret vidtgående indgreb. Og hvis man overholder alle anbefalinger og sørger for at spritte af efter hver tur på udgang, så er risikoen for at blive smittet med covid-19 jo minimal," siger han.

Ifølge Nis Peter Nissen er Alzheimerforeningen i gang med at tage kontakt til de kommuner i hele landet, der har misforstået reglerne.

Kommunal selvtægt

"Det er nogle ret vidtgående beføjelser som myndighederne har fået i forbindelse med forvaltningen af besøgsrestriktionerne. Hvis man indfører besøgsforbud i egen bolig, er det et ret vidtgående indgreb, og så er det helt afgørende at det sker inden for lovens rammer. Hvis borgerne skal have tillid til det her, så er det helt afgørende, at kommunerne anstrenger sig til det yderste for at holde sig på den rigtige side af loven. Og ikke indføre kommunal selvtægt, som jeg mener, at Fredensborg Kommune har gjort her," siger han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?