5. april 2020
Corona-epidemien rammer nu også jordomsejleren Martin Herløv fra Jægerspris.Han er pt. strandet i, hvad der på billeder ligner paradis, mens kæresen Ann Kristin er 'fanget' på Bali, mens resten af verden lukker ned. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

Corona-epidemien rammer nu også jordomsejleren Martin Herløv fra Jægerspris.Han er pt. strandet i, hvad der på billeder ligner paradis, mens kæresen Ann Kristin er 'fanget' på Bali, mens resten af verden lukker ned. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ville sejle jorden rundt: Nu er Martin strandet på den anden side af jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ville sejle jorden rundt: Nu er Martin strandet på den anden side af jorden

Drømmerejsen kan ende som lidt af et mareridt på grund af coronavirus. Martin Herløv fra Jægerspris er blandt dem, som er strandet langt væk hjemmefra

Lokalavisen Frederikssund - 24. marts 2020 kl. 08:12
Af Birgitte Masson
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var drømmen om nye, fantastiske oplevelser, der for tre år siden fik Martin Herløv fra Jægerspris til at kaste fortøjningerne på sin båd og stævne ud af Roskilde Fjord for at sejle jorden rundt.

Hvad han af gode grunde ikke vidste dengang var, at han ville strande med sin båd 'Casablanca' i dykkerområdet Raja Ampat i Indonesien på grund af en verdensomspændende virus. Med andre ord, at drømmerejsen ville blive forvandlet til lidt af et mareridt.

"Planen var, at min norske kæreste Ann Kristin og jeg i næste måned skulle være sejlet mod Fiji, og derfra videre til Fransk Polynesien, hvor der skulle være kommet fire gaster ombord," fortæller Martin.

"Situationen er imidlertid lige nu, at Ann Kristin er på Bali, cirka 1000 sømil fra mig. Hun er i gang med at blive uddannet som dykkerinstruktør, så vi kan tage vores gaster med på dyk i fremtiden."

Martin forklarer, at der stort set ikke var corona uro i Indonesien, da kæresten valgte at tage indenrigsflyveren fra Sorong til Bali.

Billedet ser dog noget anderledes ud nu, for i mellemtiden er verden forandret totalt.

Det betyder, at Martin ligger for anker, mens han kan læse sig til, at Sorong og Raja Ampat området er ved at lukke ned for al turisme for at beskytte sig. Akkurat som de fleste andre lande er i gang med.

"Faktisk havde Ann Kristin og jeg lavet lidt spøg med, at hvis det, for os, utænkelige skulle ske, nemlig at hun ikke kunne komme tilbage til mig, så ville jeg starte Casablanca op og sejle de cirka 10 dages sejlads hen for at hente hende. Det kan muligvis nu blive virkelighed."

Rejs hjem

Martin har henvendt sig til den danske ambassade i Jarkarta, for at rådføre sig med dem. Deres råd var, at han skulle se at rejse hjem.

"Det kan vi ikke. For det første har vi ikke noget hjem andet end båden, og vi kan ikke blot forlade vores båd herude." Martin føler, at man som langtursejler falder mellem to stole.

"Vi læser, at alle turister, som kommer med fly eller krydstogtskib, er forbudt indrejse til eksempelvis Indonesien, Vanuatu, Tonga, Fiji og Fransk Polynesien. Men hvad med os, som ikke er hverken turister eller bor i landet. Vi befinder os på vores flydende hjem, som vi er nødt til at sejle efter sæsonernes skiften."

Martin forklarer, at hvis man vil krydse Stillehavet, så skal det være i løbet af april eller maj, ellers lukker sæsonens vejrvindue, og så kan man først sejle til december.

Tanker som, hvorvidt han får lov til at tanke brændstof, så han kan sejle videre, eller hvorvidt han kan få lov til at købe mad, hvis han kommer til et nyt land med lukkede grænser, også er noget som bekymrer ham.

Og at blive i Indonesien er ikke en mulighed, dels fordi hans visum udløber, og fordi han gerne vil udnytte sæsones vejr til at komme sikkert til næste sted, frem for at skulle vente et år mere.

"Min familie og vennerne hjemme i Danmark tager det heldigvis roligt. De ved, at vi nu har sejlet i snart tre år. De har efterhånden vænnet sig til, at vi er herude, og må klare de fleste ting selv. Man bliver nok en smule hårdhudet af at være på jordomsejling," siger Martin og tilføjer:

"Selvom det helt sikkert ikke er, som da Troels Kløvedal besejlede de syv have."

Alt lukker ned
Martin fortæller, at mange tror, det er bedre at være ude på havet, end at være under lockdown hjemme i Danmark.

"Det er både rigtigt og forkert. For vi er helt sikkert mere sikre på, ikke at blive smittet med sygdommen herude på havet. Omvendt lukker alt ned omkring os. Folk er begyndt at hamstre, og indkøb, som hjemme i Danmark klares på nogle minutter, tager en hel dag herude. Vores flydende hjem skal holdes kørende med diesel, vand, gas og råvarer til madlavning. Folk hamstrer også herude. For mange ting kommer ikke frem til området, fordi fragtskibene ikke sejler som normalt."

Det store spørgsmål er lige nu, hvorvidt Martin, når han har hentet kæresten, tør bevæge sig ud på en lang rejse på Stillehavet, med risiko for at landene ikke vil lukke dem ind, når de ankommer. Eller om han skal blive i Indonesien og håbe på, at han kan få forlænget sit visum.

"Mange sejlere er begyndt at finde nye sejlruter, eller også bliver de, hvor de er. Det er bare ikke alle steder, man kan det. Nogle områder bliver ramt af orkaner og cykloner, og det er endnu en udfordring i forhold til beslutningen om, hvad vi skal gøre."

Fakta

30-årige Martin Herløv fra Jægerspris startede sin jordomsejling den 5. august 2017

Han satte sin it-karriere og pension på pause, for med skiftende gaster, at sejle jorden rundt.

Undervejs mødte han norske Ann Kirstin, som han nu danner par med.