3. juni 2020
Plant sommerblomster i havekrukker i april. Når risikoen for nattefrost er forsvundet, kan du evt. plante blomsterne ud i havejorden. Foto: Jesper Carl Corfitzen
Plant sommerblomster i havekrukker i april. Når risikoen for nattefrost er forsvundet, kan du evt. plante blomsterne ud i havejorden. Foto: Jesper Carl Corfitzen
Foto: Jesper Carl Corfitzen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan planter du bedst sommerblomster i krukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan planter du bedst sommerblomster i krukker

Plant sommerblomster i havekrukker allerede i april. Læs, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du planter bedst

Lokalavisen Frederikssund - 28. marts 2020 kl. 09:05
Af Louise Skøtt Gadeberg Videncentret Bolius
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

haven Solen skinner, og du længes efter farverige blomster i haven og på terrassen. Blomster kan sagtens overleve mild nattefrost, hvis du planter dem ud i krukker og baljer.

Du kan eventuelt plante sommerblomsterne fra krukkerne og ud i havejorden, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Som tommefingerregel siges det, at det er tilfældet Grundlovsdag, 5. juni.

Sådan gør du
o Vælg de rigtige sommerblomster. Blomsterplanterne skal kunne tåle lave temperaturer og mild nattefrost. Vælg for eksempel stedmoderblomster, bellis, forglem-mig-ej eller gyldenlak.

Spørg i dit havecenter eller på planteskolen. Sommerblomster købes næsten altid som færdige planter, der allerede blomstrer.

o Vælg lerkrukker, plastikpotter, zink-baljer eller andre plantepotter. Det er kun nødvendigt med krukker, der kan tåle nattefrost, hvis de står fyldt med jord vinteren igennem.

Mild forårsnattefrost ødelægger ikke krukkerne. Plastpotter kan godt tåle frost, mens potter af ler gerne må have skrå sider og hul i bunden, så jorden kan udvide sig og vand løbe fra. Sommerblomster kræver ikke meget jord omkring sig, gå efter et par centimeter.

o Fyld først potterne med dræn og derefter med almindelig pottejord. Drænet i bunden kan være itu-slåede potteskår, leca-kugler, sten fra stranden, kogler eller andet, der kan give overskydende vand plads til at løbe fra, så blomsterne ikke drukner.

o Plant blomsterne i krukkerne. Plant dem ikke for tæt, men med ca. 5-10 cm afstand, så de har plads til at vokse. Der skal være plads omkring den enkelte blomst, så den kan brede sig.

o Vand sparsomt de 2-3 første uger. Når jorden er rigtig tør, trænger vand ikke så hurtig ned i jorden. Derfor siger man, at der godt kan gå op til en halv time time, før al vandingsvandet er trængt ned i jorden.

o Brug gødningsvand. Så vokser sommerblomsterne hurtigere. Flydende gødning købes på flaske i større supermarkeder eller på planteskoler. Husk at følge brugsanvisningen på flasken, så gødningsblandingen ikke bliver for koncentreret.

Du kan også blande en flydende gødning selv: 1 håndfuld NPK-gødning til 1 liter lunkent vand i sodavandsflaske på halvanden liter. Ryst, til gødningen er opløst, og vand.

o Beskyt de nye planter mod den kraftige sol de første 2-3 uger, evt. med nedstukne grangrene, som skygger i kanten af krukken. Du kan også placere krukkerne, hvor solen ikke er så kraftig. o Når nattefrosten er helt væk, kan du flytte de samme sommerblomster direkte ud i dine havebede, så de kan brede sig endnu mere. Efter Grundlovsdag 5. juni er du næsten 100 procent sikker på at undgå nattefrosten.

o Er havejorden tung og klæg, kan du lette den ved at vende op i den og iblande lidt grus i jorden.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?