25. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sover med køller og gevær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sover med køller og gevær

Beboere har taget sagen i egen hånd efter flere indbrud og et groft overfald

Opdateret 04. juni 2020 kl. 14:06
Lokalavisen Frederikssund - 04. november 2014 kl. 11:00
Af Af Birgitte Masson

Umiddelbart er idyllen i Vellerup Sommerby til at få øje på. I det vestligste hjørne af Hornsherred bugter Isefjorden sig ind og ud af landskabet, som er kuperet og meget malerisk.

Men lige bag det smukke førstehåndsindtryk krakellerer idyllen: For få uger siden var en skrækslagen kvinde nemlig vidne til, at maskerede mænd trængte ind på matriklen ved højlys dag og gennembankede hendes mand med baseballbat. Indbrudstyve har ligeledes hærget i området, hvor der indtil videre er anmeldt otte indbrud til politiet. Måske er tallet højere, fordi nogle beboere ikke har været i deres fritidshuse indenfor den sidste måned.

"Vi er simpelthen blevet så utrygge ved at være her," siger Lene, som ikke ønsker at få sit efternavn i avisen af frygt for repressalier.

"Men en ting er, at jeg har været virkelig rystet over det her, noget andet er, at jeg, der altid har stolet fuldt og fast på politiet, i dag er virkelig chokeret over, at der ikke har været mere hjælp fra deres side."

Lene føler med andre ord, at beboerne i området har været overladt til sig selv, og at politiet har gjort for lidt.

"Det kan da ikke være rigtigt, at det er sådan. Det er da vores ret, at politiet kommer og hjælper os. Jeg savner også synlighed, for vi ser stort set aldrig politiet," siger Lene. Hun fortæller, at skulle der ske noget alvorligt igen, så er politiet ikke de første, hun vil ringe til. Det er derimod hendes nabo Henrik Kirkestrup.

Henrik Kirkestrup, som bor hele året med familien i Vellerup Sommerby, er ikke bange for at stå frem. Han har taget sine foranstaltninger med videoovervågning, alarm og lysfølere rundt om huset.

"Folk herude sover med jagtgevær, køller og peberspray. De siger: 'jeg er pisseligeglad, jeg har- mine børn, jeg skal passe på,'" fortæller Kirkestrup.

Henrik Kirkestrup har nogle nætter taget sin bil og parkeret den ved den ene af de to veje, der fører ind til Vellerup Sommerby.

"Så har jeg siddet og holdt øje med, hvem der kørte ind og ud af området."

I følge Lene og Henrik var det to mænd af udenlandsk herkomst, som stod bag overfaldet på den mandlige fritidshusejer.

"Det er nogle rigtig rare ældre mennesker, men efter overfaldet vil konen ikke herud igen," fortæller Lene.

"Jeg er kommet her de sidste 35 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende," siger Kirkestrup, som ligesom Lene også savner politiets bevågenhed.

"Jeg læser politiets døgnrapporter, men kunne ikke finde noget om hverken tyverierne eller overfaldet. Det undrer mig. For hvis det blev meldt ud i medierne, så kunne vi være opmærksomme på, at der foregår noget i vores område."

Nu har beboerne i Vellerup Sommerby dannet deres eget vagtværn, og 100 beboere har allerede meldt sig til operation Nabohjælp.

Politiet: 'Ikke ok at ty til selvtægt'

Noget tyder på, at beboerne i Vellerup Sommerby måske allerede er holdt op med at ringe efter politiet. For i følge leder af politiets efterforskning Michael Gaml har han ikke helt samme tal på indbrud der er registreret. Men uanset antallet af indbrud så udtrykker Michael Gaml stor sympati for beboerne:

"Det er dybt ubehageligt at finde sit hjem gennemrodet, og vi har stor empati for borgerne i området. Vi vil også rigtig gerne dette uvæsen til livs, derfor laver vi særlige indbrudsindsatser forskellige steder, nogle gange med civile betjente," fortæller Gaml. Han kan godt forstå, at beboerne i Vellerup Sommerby er utrygge. Men antallet af kriminalitet i området ligger alligevel i den lave ende, i forhold til andre steder i politikredsen som er langt mere belastet.

"Ser vi på tallene, så finder indbruddene sted over en kort periode indenfor samme snævre geografiske område. Det kunne derfor godt se ud som om, det er nogle tyve, som lige har taget en stribe huse," siger Michael Gaml. Han ser ingen tendens til, at noget er ved at løbe ud af hænderne på politiet. Adspurgt om voldsepisoden, holder Gaml dog kortene tæt ind til kroppen:

"Vi har taget det dybt seriøst. Umiddelbart virker det som et meget umotiveret overfald, men vi efterforsker stadig sagen."

Michael Gaml fraråder folk at begå selvtægt, også selvom han udemærket godt kan forstå, at man bliver utryg:

"Det er ikke ok at ty til køller, jagtgevær og peberspray. Man skal slet ikke ud i sådanne situationer. Nabohjælp er til gengæld et rigtig godt initiativ." siger Gaml og henviser samtidig til politiets Forebyggelsessektion i Fr.sund.

"Her kan Grundejerforeningen i Vellerup Sommerby få en konsulent ud til et foredrag, og en dialog, hvor beboerne kan lufte deres frustrationer og få sat ord på det, som gør dem utrygge."

 

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?