5. juni 2020
Der er at plakater op flere steder i kommunen med det klare budskab. Her i krydset Frugtvangen/Smørum Parkvej/Stormosevej i Smørum. Foto: Egedal Kommune.
Der er at plakater op flere steder i kommunen med det klare budskab. Her i krydset Frugtvangen/Smørum Parkvej/Stormosevej i Smørum. Foto: Egedal Kommune.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opfordrer trafikanter: Brug ekstra tid i krydset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opfordrer trafikanter: Brug ekstra tid i krydset

Ny kampagne skal gøre trafikkryds i Egedal mere sikre for både cyklister og bilister

Lokalavisen Egedal - 20. maj 2020 kl. 07:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De fleste cyklistulykker i trafikken sker i et vejkryds. Derfor skal bilisterne og cyklisterne til at holde bedre øje med hinanden, hver gang de kører ud i et kryds.

Egedal Kommune og Rådet for Sikker Trafik er gået sammen om en ny kampagne. Det har baggrund i, antallet af cyklist-ulykker stiger. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Med kampagnen "Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset" opfordrer man både bilister og cyklister til at holde bedre øje med hinanden, når man kører ind i et vejkryds. For syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds, skriver Egedal Kommune i en pressemeddelelse.

I Nordsjællands Politikreds, som også omfatter Egedal Kommune, kom 246 cyklister alvorligt til skade eller mistede livet fra 2014-2018, og for 69 procent af cyklisterne, præcis 169 personer, skete ulykken i et vejkryds viser tal fra Vejdirektoratet.

Fra 2014 til 2018 er 85 cyklister blevet dræbt, ligesom 1.785 cyklister er kommet alvorligt til skade i kryds i hele landet. De fleste af ulykkerne kunne have været undgået, hvis bare bilist og cyklist havde orienteret sig bedre, ifølge Rådet for Sikker Trafik

"Lad os alle bruge to sekunder mere på at orientere os i vejkryds, så vi fremover sammen, både bilister og cyklister, kan nedbringe antallet af cyklistulykker. Jeg håber, at plakaterne langs vejene i Egedal Kommune og kampagnen på Facebook kan minde os om, hvad vi hver især kan gøre for at forhindre cyklistulykker", siger Bo Vesth, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune.

Alvorlige følger

For at få antallet af cyklistulykker ned vil både bilister og cyklister i de kommende uger møde budskabet "Brug 2 sek. mere" på gule plakater langs veje og cykelstier og malet på asfalten i flere byer. Kampagnens budskaber vises også på busser i de største byer og på sociale medier.

I Egedal Kommune er der opsat plakater i forskellige lyskryds i kommunen, for eksempel i lyskrydset ved Frugtvangen/Smørum Parkvej, som ses på fotoet, og langs Frederikssundsvejen.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik har vist, at det har en effekt. Alene plakaterne og kampagnebudskaberne malet på vejen får syv ud af ti cyklister og bilister til at se sig bedre for, når de skal køre gennem et vejkryds. Og det er der brug for, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Hvert år er der i gennemsnit 550 cyklister, der enten kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken. De fleste af dem i et vejkryds, viser tal fra Vejdirektoratet. Og årligt er der omkring 15.000 cyklister, der må en tur på skadestuen efter et trafikuheld. Det svarer til flere end 300 cyklister hver uge.

"Det kan have store, menneskelige omkostninger, hvis man som cyklist kommer ud for en ulykke. Et styrt i asfalten kan betyde, at man brækker knogler eller måske slår sit hoved voldsomt, hvilket kan have følger i mange år efter ulykken. Der skal så lidt til, for at en ulykke sker. Men der skal også meget lidt til, for at den ikke sker", siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd til cyklister

* Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.

* Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilister

* Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.

* Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.

* Sænk farten.

Pressemeddelelse

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?