15. september 2019
På stenen står: ?Minde om stormflod den 13.nov.1872?. Foto: Højelse Sognearkiv.
gallery icon

Se billedserie

På stenen står: ?Minde om stormflod den 13.nov.1872?. Foto: Højelse Sognearkiv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glimt fra historien: Den voldsommeste stormflod i det østlige Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glimt fra historien: Den voldsommeste stormflod i det østlige Danmark
Opdateret 24. marts 2019 kl. 10:03
LørdagsAvisen - 24. marts 2019 kl. 09:47
Af Birgit Rosenberg, Højelse Sognearkiv
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For snart 140 år siden - den 13. november 1872 - ramte den måske voldsomste stormflod det østligste Danmark. Særlig Falster og Lolland, men også Køge Bugt området nord for Køge, hvor 105 skibe strandede og mange mennesker omkom.

En meget stærk vestenstorm nogle dage i forvejen havde presset de mange skibe, der lå i Østersøen, lastet med tømmer fra Sverige, op i den Botniske Bugt.

Vandet stod højt op i Ølsemagleområdet, da det blev presset ind i bunden af Køge Bugt.

Den 11. november springer vinden om i nordøst, og det udvikler sig til en voldsom orkan.

På Ølsemaglevej midt mellem Ølsemagle Superbrugs og Kirstinedalsskolen står der en stenstøtte, som viser, hvor højt vandet nåede op.

I Ølsemagle området gik det ud over 350 tdr. land 25 gårde og huse, landevejen til København var oversvømmet, togene på den nye jernbane måtte indstilles og kom først i gang efter en uges tid. Skaderne i Ølsemagle sogn blev opgjort til 6.000 rigsdaler.

I Højelse sogn blev flere ejendomme på Københavnsvej 118,120 og 127 og Smedevej 4, Stensbjergvej matr. 25 a og nr. 10 ramt og de fik tilkendt stormflodserstatninger viser en opgørelse fra Centralkomiteen.

Sidstnævnte ejendom blev tilkendt 30 rigsdaler for bygninger og 50 rigsdaler for løsøre. Skaderne på Ølby Lyng ansloges til 1000 rigsdaler.

Københavnsvej 118 og 120 senere kendt som Oldenborghusene har Rigmor Petersen født Sørensen fortalt, at ejendommen Københavnsvej 120 blev bygget i 1877 af gammelt skibstømmer, som var strandingsgods strandet i Køge Bugt fra stormfloden 1872.

På et kort tegnet af kaptajn Gundersen umiddelbart efter, ses flere skibe strandet i området nord for Køge. Bl.a. en bark fra Tyskland.

Måske kan navnet Oldenborghus føres tilbage hertil. Skibet kan på en eller anden måde have forbindelse til Oldenborg i Tyskland, som Rigmor fortalte mig engang i 1990.

Rigmor var født i 1907 i Oldenborghuset og døde 2001.

Centralkomiteen under Juristministeriet, som skulle koordinere erstatningen til de nødlidte og desuden henstille til de enkelte sogne at man foretog en indsamling til hjælp til sognets skadelidte.

I et brev af 30. november 1872 svarer sognefogeden og sognerådsformand i Ølsemagle, gæstgiver Peder Schnack, Skillingskroen, at han, der er en af de mest skadelidte, havde oplevet, hvordan vandet kom ind i stuen og en lang række af de store tremastede skibe strandede, og at de dagen efter fik huset fuldt af over 100 sømænd.

De havde været syselsat med de strandede skibe og det skibbrudne mandskab.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk