16. september 2019
Ølsemagle Møller under byggeriet. Foto: Højelse Sognearkiv.
gallery icon

Se billedserie

Ølsemagle Møller under byggeriet. Foto: Højelse Sognearkiv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glimt fra Køges historie: Den hollandske mølle i Ølsemagle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glimt fra Køges historie: Den hollandske mølle i Ølsemagle
LørdagsAvisen - 14. april 2019 kl. 10:00
Af Kirsten Berngaard, Højelse Sognearkiv
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ølsemagle mølle blev opført i 1887 på Ølsemagle landsbys markjorde, på grænsen til Højelse Sogn.

Møller Villum Jensen lod bygge en forholdsvis lille hollandsk mølle.

Møllen blev konstrueret, så den havde tre kværne, der udelukkende kunne arbejde ved vindkraft.

De to af kværnene kunne male korn til foderbrug.

Den tredje kværn var en skalkværn. Hvis det malede korn skulle bruges til brødbagning, skulle det også gennem skalkværnen.

Niels Juhl Jørgensen, hvis far var møller på Ølsemagle mølle fra 1918-1931, har fortalt om sin barndom på møllen.

I 1926 fik møllen en ny vinge. Smeden fra Ølby var netop kommet med korn for at få det malet. Han havde kørt heste og vogn ind i køregangen for at læsse kornet af. Vingerne snurrede rundt, mens kornet blev hejst op på kværnloftet.

Vinden tog pludselig så kraftigt fat i den ene vinge, at den knækkede og faldt af. Heldigvis slap alle med en slem forskrækkelse.

I midten af 1920'erne gennemgik Ølsemagle mølle en større reparation.

Den udvendige træspånbeklædning blev udskiftet med tjærepap. Skalkværnen blev taget ud af møllen, og der blev installeret en dieselmotor til at trække den ene af de to tilovers blevne kværne. Således kunne møllen fremover male korn, selv om det var vindstille.

Møller Valdemar Nielsen, der ejede møllen fra 1931-1946, har fortalt om livet som møller på Ølsemagle mølle. En dag i 1930'erne, hvor det blæste kraftigt, havde mølleren sørget for at bremse vingernes fart og rulle vingesejlene op. Bremsen, der sidder om det store hathjul, var trukket til. Begge dele er af træ, og det kan let blive overophedet, fordi friktionen udvikler varme.

Ved aftenstid var mølleren og hans familie på besøg hos nogle venner. Ved ni-tiden blev mølleren alarmeret af nogle forbipasserende, der havde set det ryge fra hatten på møllen. Til alt held nåede mølleren hjem og med et par spande vand, kunne han slukke branden.

Det har altid været et arbejdsomt liv at være møller på Ølsemagle mølle. Indtægterne fra mølle måtte suppleres med andre indtægter som frugt- og bæravl, tilsyn med transformatorstationer og vognmandskørsel med lastbil. Under 2. verdenskrig blev der dyrket tobak på de 3 tdr. land, der hører til møllen.

I 1990 blev møllen ramt af et lynnedslag, hvor den ene vinge splintrede. Der blev fundet splinter fra vingen over 100 meter væk fra møllen.

Den 1. august 1985 gik et restaureringsprojekt i gang. Ølsemagle mølle var på det tidspunkt i en sådan stand, at enten skulle den rives ned, eller også skulle den restaureres. Ølsemagle Møllelaug blev dannet for at forestå indsamling af midler til restaureringsarbejdet.

I forbindelse med restaureringen blev møllen totalt skilt ad, og træarbejdet ved restaureringen foregik på møllen. F.eks. blev de 16.000 spåner til mølleskroget og de 6000 spåner til hatten udskåret igennem den første vinters restaureringsarbejde.

I samarbejde med Køge Kommune blev projektet sat i værk og gennemført, og den 29. august 1987 kunne møllen genindvies.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk