18. oktober 2019
Michael Falch indtager Køge Festuge med sit band fredag aften.
Michael Falch indtager Køge Festuge med sit band fredag aften.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den bedste sommer siden Malurt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den bedste sommer siden Malurt
LørdagsAvisen - 30. august 2018 kl. 06:45
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det ville være lidt af en tilsnigelse at kalde det hjemmebane for Michael Falch, når han fredag aften går på scenen som et af hovednavnene ved årets Køge Festuge, for hans barndom og ungdom var præget af mange flytninger rundt i landet. Men der er alligevel noget om snakken, for Michael Falch har haft en nær relation til Køge gennem hele livet. Det var her, han blev født tilbage i 1956, og han boede i Skovparken i de første fem-seks år af sit liv, inden forældrene begyndte en nomadetilværelse med bopæl forskellige steder i landet, inden de kom til Tønder i 1970.

arrow Læs også: Bragende flot Radio Køge Open Air koncert

Michael Falch har stadig levende erindringer om barndommen i Køge, og han fortæller i øvrigt flere af historierne i sin bog Til Grænsen, der udkom fra Gyldendal sidste år.

"Vi boede i Skovparken med udsigt til den gamle Falckstation, og jeg gik i børnehave i Køge Børneasyl i Kirkestræde," fortæller musikeren, der også stadig husker det store leben til markedsdagene på Torvet - og dengang han blev kørt ned af en brødbil i en af Køges gader.

"Min morfar, Adolf Falch, drev forretning i Nørregade med et blandet udvalg af blandt andet tøj og gardiner og siden tv og radio. Min far overtog også min morfars forretning en overgang, men da jeg var fem-seks år flyttede vi videre," fortæller han.

Mange år senere flyttede forældrene tilbage til Køge en overgang og boede ved Torvet på anden sal over de lokaler, hvor Matas og LørdagsAvisen er i dag, og Michael Falch har stadig familie i byen den dag i dag.

Michael Falch dannede Malurt i 1977 sammen med to venner, og blev siden landskendt takket være numre som "Mød mig i mørket", som i øvrigt stadig er en fast del af setlisten til hans koncerter i dag.

"I Køge Festuge kan folk se frem til de største af de gamle numre med volumenpedalen helt i bund samt en masse af de nye. Jeg glæder mig meget. Vi har spillet på Torvet i Køge før, og dengang pissede det ned, men folk stod der alligevel og fyldte hele Torvet. Det var en stor oplevelse, men jeg håber, vejret bliver bedre denne gang," siger han med et grin her hen mod afslutningen af en festivalsommer, hvor vejret har været fremragende stort set hele vejen.

"Vi har spillet 33 festivaler denne sommer - det er den bedste sommer siden Malurt," fortæller Michael Falch, som efter den travle sommer tager et pusterum i efteråret, inden det nye år begynder med en stor soloturné i fire måneder. Turnéen bringer ham blandt andet forbi Teaterbygningen i Køge 21. marts til en akustisk solokoncert, og netop Teaterbygningen med al dens historie har også en stor plads i hans hjerte.

"Der har jeg været til juletræsfest som barn, og jeg spillede der med Malurt. Jeg håber virkelig, at den overlever og bliver en del af alt det nye, der sker i byen. Man skal passe på, at man ikke udraderer den store kollektive erindring, som mange tusinde mennesker har på det sted," siger han.

"Pludselig Alting Samtidig" er titlen på det seneste album fra 2016, som samtidig var med til at cementerer den store kunstneriske udvikling i karrierens andet forår for Michael Falch.

"Lektien må være, at man bare skal blive ved," griner han.

"Jeg er røget ind i meget medgang nu, og det føles måske ekstra stærkt på grund af den nedtur, jeg var inde i for 17-18 år siden," siger han om den periode, hvor han var væk fra offentligheden nogle år med problemer med stress og alkohol.

"I 90'erne overlevede jeg især i kraft af de gamle sange, men som kunstner dør man lidt af det. Eventyret forsvinder lidt, når der ikke kommer noget nyt. De nye sange er også med til at tænde ild i bandet - ellers kunne vi lige så godt være en flok lirekassemænd, der turnerede rundt i landet med de samme sange igen og igen," siger han med et smil.

arrow Skynd dig: Der er kun 200 festuge-krus
29. august 2018 kl. 17:18 Opdateret: kl. 17:18
arrow Hygge med Hitfingers, HeroRun og hoppeborg m.v. i Torvebyen
29. august 2018 kl. 17:00 Opdateret: kl. 15:27
arrow Børnenes fantastiske fest på Køge Torv
28. august 2018 kl. 15:00 Opdateret: kl. 14:51

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk