18. september 2021
Den 2,75 meter høje granitskulptur "Varme Hænder" der skal synliggøre og fastholde erindringen om de modige Køgeborgeres indsats ved redningen af de danske jøder i oktober 1943. Foto: Jens Wollesen.
gallery icon

Se billedserie

Den 2,75 meter høje granitskulptur "Varme Hænder" der skal synliggøre og fastholde erindringen om de modige Køgeborgeres indsats ved redningen af de danske jøder i oktober 1943. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bevæget dag da "Varme Hænder" blev indviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bevæget dag da "Varme Hænder" blev indviet
Opdateret 08. oktober 2018 kl. 11:37
Ugeavisen Køge - 08. oktober 2018 kl. 11:35
Af Per Møller

Søndag eftermiddag den 7. oktober var rigtigt mange mennesker samlet ved åbrinken på Vestre Havnevej i Køge, for at overvære Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegns skulpturindvielse af den 2,75 meter høje granitskulptur "Varme Hænder", der fremover skal synliggøre og fastholde erindringen om de modige Køgeborgeres indsats ved redningen af de danske jøder i oktober måned 1943.

"Vi er meget benovet over den interesse der blev udvist, ikke mindst det store publikumsfremmøde. Arrangementet forløb planmæssigt og vi har efterfølgende fået så mange positive tilkendegivelser, at vi næsten er helt flove", fortæller Bruno Juul, næstformand i Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn.

Der var en lang række taler, af bl.a. kulturminister Mette Bock, Israel og Sveriges ambassadører og Køges borgmester Marie Stærke. Kransenedlæggelse, fællessang med Københavns Politi Sangkor med Uffe Lundgaard som forsanger og meget mere. Musikalsk underholdning var der også ved Hjemmeværnets Musikkorps Roskilde og den lokale sangerinde, Tatiana Kisselova.

Til sidst gik klapbroen op og Danmarks eneste tilbageværende "flugtbåd", K571 Elisabeth, der er bygget på Webers Værft i åbassinet i Køge, kom sejlende ind i havnen. Kort efter kom en gammel Ford A kørende med en jødisk familie ombord, godt gemt bag mælkejunger m.m.. Familien blev sat af og gik ombord på "flugtbåden" til tonerne af Ava Maria, smukt sunget af Tatiana Kisselova. Båden sejlede ud fra havnen mod Sverige. Det var et meget bevægende øjeblik - mange sad og græd i teltet over denne oplevelse", fortæller Bruno Juul.

Fotograf Jens Wollesen var med ved skulpturindvielsen - og han fik bl.a. disse stemningsbilleder med retur til LørdagsAvisens redaktion.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk