21. oktober 2020
En hat til at beskytte ansigt og nakke og en ordentlig solcreme kan være med til at modvirke hudkræft.
En hat til at beskytte ansigt og nakke og en ordentlig solcreme kan være med til at modvirke hudkræft.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Undgå kræft: Husk skygge, solhat og solcreme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undgå kræft: Husk skygge, solhat og solcreme
Opdateret 16. juni 2020 kl. 10:05
Lev sundt - 16. juni 2020 kl. 09:55
Af Søren Arildsen

Opholder du dig for meget og for længe i solen, så er der stor risiko for, at du ikke bare bliver solskoldet men også, at du lægger an til at få modermærkekræft. Det understreger TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse, der er ude med en kampagne om at beskytte sig mod solen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse ved kun fem pct. af danskerne, at 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling og dermed kan forebygges. Det viser en undersøgelse, hvor 1.011 danskere over 18 år har svaret på spørgsmål om deres kendskab til sammenhængen mellem uv-stråling og modermærkekræft.

"Modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Men det er også en kræftform, der er rigtig god mulighed for at forebygge. Hvis flere danskere vidste, hvor stor en betydning, uv-stråling har for risikoen for modermærkekræft, ville flere måske huske skygge, solhat og solcreme," siger Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen.

UV-stråler
Uv-stråling kommer fra solen og består af uva-, uvb- og uvc-stråling. De tre typer uv-stråling har forskellige bølgelængder.


Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade. Både uva- og uvb-stråling er skadelig. Uva-stråling trænger dybere ned i huden og kan give for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og bidrager til kræft i huden. Uvb-stråling giver især anledning til solskoldninger og på langt sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden.


Når ozonlaget er tyndt stiger UV-strålingen.
Sådan beskytter du dig:

SKYGGE:
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.

SOLHAT (OG TØJ):
Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen er en solhat med bred skygge og en langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling.

SOLCREME:
Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande hvor solen er stærkere.

UV-index-app

Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør du beskytte dig mod solen.

Du kan downloade en gratis app, som fortæller hvor højt UV-indexét er ud fra, hvor du befinder dig. App'en kan downloades både til iphone- og android-telefoner.

Kilde: tryghed.dk, cancer.dk

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?