23. oktober 2021
Naturtræningsfællesskaber for gigtpatienter skal etableret 50 forskellige steder.
Naturtræningsfællesskaber for gigtpatienter skal etableret 50 forskellige steder.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Træningsfællesskab i naturen skal styrke gigtpatienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Træningsfællesskab i naturen skal styrke gigtpatienter
Lev sundt - 15. juni 2021 kl. 17:04
Af Søren Arildsen

50 nye frivilligdrevne naturtræningsfællesskaber skal vise, om mennesker med gigt vil få det bedre ved at træne i naturen. Det fortæller Gigtforeningen, som sammen med DGI og PROgrez fra Slagelse Sygehus skal udvikle træningsfællesskaberne.
Til formålet har TrygFonden støttet projektet med tre millioner kroner.

”Krisen har været hård ved mennesker med gigt og andre kroniske sygdomme. De har levet med øget risiko for alvorlige sygdomsforløb. Vi ser nu et kæmpe behov for at få skabt nye udendørs fællesskaber, der kan inspirere og motivere til fysisk aktivitet og samtidig bekæmpe ensomhed".
Det siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

For gigt- og rygpatienter er træning en central del af rehabiliteringen, der bl.a. modvirker smerter, fatigue og funktionstab. Men mange i målgruppen synes ikke, at de ”passer ind” i almindelige trænings- og fitnesscentre, da smerter og funktionsnedsættelser gør det svært at følge med.

arrow Læs også: Naturen er den bedste træningssal
Hvad er PROGREZ
PROGREZ er en forskningsenhed under Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi ved Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. PROGREZ har som overordnet mål at skabe klinisk relevant forskning, der foregår tæt knyttet til praksis og skaber mest mulig gavn for patienterne.
Forskningsgruppen er tværfaglig og samarbejder med nationale og internationale forskningsmiljøer og på tværs af sektorer.

Det nye træningskoncept skal også skabe ny viden om naturbaseret træning til mennesker med gigt. Konkret skal forskere fra SDU og PROgrez ved Slagelse Sygehus undersøge, om og hvordan gigtpatienterne får det bedre af træning i naturen.

”Det er vigtigt at understrege, at træning er mere end den fysiske udøvelse. Vi ved, at træningseffekt også handler om det psykiske og sociale element, og hvis naturbaseret træning gør det nemmere for patienter at træne, og dermed styrker deres lyst til træning, så er det et meget vigtigt aspekt at få belyst”, siger Søren Thorgaard Skou, SDU-professor og forskningsleder fra forskningsenheden PROgrez på Slagelse Sygehus.

Naturfællesskaberne er finansieret de næste to et halvt år og er målrettet gigt-og rygpatienter, men andre med kroniske sygdomme og bevægelseshandicap kan også deltage. Knap 20 kommunale sundhedshuse har foreløbigt givet tilsagn om at ville henvise borgere til naturtræningsfællesskaberne.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?