23. september 2020
Dansk Skoleidræt og Spejderne indleder et samarbejde, som skal resultere i, at elever i de ældste klasser bevæger sig mere.
Dansk Skoleidræt og Spejderne indleder et samarbejde, som skal resultere i, at elever i de ældste klasser bevæger sig mere.
Foto: Spejderne
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoleidræt og Spejdere i samarbejde om bevægelse i skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleidræt og Spejdere i samarbejde om bevægelse i skolen
Lev sundt - 01. april 2020 kl. 08:59
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I takt med alderen bliver børn mindre og mindre aktive. Det gælder i skolen og i fritiden. Det viser adskillige undersøgelser.

I et forsøg på at få aktiveret de store elever i skolen er de to organisationer Dansk Skoleidræt og Spejderne indledt et samarbejde, der skal få flere i elver i de ældste folkeskoleklasser til at bevæge sig noget mere.

Skoleidrætten og spejderne vil tilbyde aktiviteter, som på en anderledes måde involverer eleverne.
Begge organisationer har på hver sin måde mange års erfaring med at skabe initiativer, hvor børnene har et fælles mål for deres aktivitet, og hvor bevægelsen indgår naturligt i opgaven - og ikke nødvendigvis som et mål i sig selv.

- Dansk Skoleidræt har gennem årene lavet mange succesfulde tiltag for at aktivere de ældste elever, så de også kan komme et skridt nærmere de 45 minutters daglig bevægelse. Men det er en gruppe elever, som naturligt stiller store krav til indholdet, og hvor lærerne efterspørger redskaber og inspiration til opgaven, da der løbende er behov for at fastholde og forny motivationen for at bevæge sig.

- Vi ser en mulighed i at favne bevægelsesbegrebet bredt i et nyt samarbejde med Spejderne, for på den måde at vise såvel store elever som lærere, at bevægelse og læring kommer i mange former, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Bevægelse er mangfoldigt

For Spejderne, der er paraplyorganisation for landets 70.000 spejdere, ser man frem til sammen med Dansk Skoleidræt at udforske, hvordan spejdermetoder kan smitte positivt af på aktiviteter, der kan bruges i skoledagen.

- Det er meget interessant at udforske, om spejderbevægelsens metoder kan overføres til skolernes måde at tænke bevægelse på. I spejderarbejdet indgår der helt naturligt mange elementer fra fx geometri og biologi, som også findes i skoleverdenen, men der er også masser af bevægelse, når man fx bygger med rafter, som gruppe skal rundt til poster i et stjerneløb, eller når man bruger naturens egne elementer til at skabe energikilder.

- I spejdersammenhæng ser vi typisk, at man ikke tænker aktiviteten som noget, der har med læring at gøre, fordi man er optaget af selve aktiviteten. Det er noget af det, vi sammen med Dansk Skoleidræt skal se, om vi kan overføre til aktiviteter, som lærerne kan inddrage, når klassen skal have frisk luft og pulsen op, siger Thea Hass, direktør for Spejderne.

Der er et fælles ønske om, at samarbejdet kommer til udtryk i konkrete undervisningsmaterialer i den boglige undervisning samt i forbindelse med eksempelvis begivenheder som Naturens Dag 9. september, Skoleidrættens Foreningsfestivaler og andre store events som spejdercamps og spejderlejre, hvor man kan understøtte, at landets skoleelever og lærere får redskaber til at arbejde med aktiviteter som en del af en lærerig og varieret skoledag.

Har debatten om sexisme taget overhånd?