27. marts 2019
Åndenød, hoste og pibende vejrtrækning i mere end to måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom.
Åndenød, hoste og pibende vejrtrækning i mere end to måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom.
Foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Puster og hoster du - så få tjekket dine lunger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Puster og hoster du - så få tjekket dine lunger
Lev sundt - 18. november 2018 kl. 09:47
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kniber det med luften? Mister du hurtigt pusten? så kan det skyldes dårlig form eller høj alder. Men det kan også godt skyldes, at du lider af en lungesygdom.

Åndenød, hoste og pibende vejrtrækning i mere end to måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere kan man få ud af den luft, man har. Det understreger Lungeforeningen, som onsdag 21. november sætter fokus på danskernes lunger ved den internationale Lungedag.

På Lungedagen kan danskerne få et lungetjek, når Lungeforeningen i samarbejde med kommuner, regioner, apoteker, læger og frivillige afholder International Lungedag.

Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. I landets Bilkaer kan du også lægge vejen forbi og få viden om lungerne.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form eller alder.

- Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med "det går nok snart over". Men symptomer som fx åndenød og hoste i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med medicin, rygestop og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Test dig selv

• Bliver du nemt forpustet?
• Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning?
• Hoster du?
Oplever du symptomer fra lungerne i mere end 2 måneder, kan det være tegn på en kronisk lungesygdom. Få målt din lungefunktion til Lungedagen eller hos din læge.

Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne

• De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
• Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
• Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
• Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
• Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma
• Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

På Lungeforeningens hjemmeside www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen rundt om i hele landet.

Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk