15. april 2021
Fra du fylder 30 år begynder din krop at miste muskelstyrke og muskelmasse. Derfor er det vigtigt, at du vedligeholder din krop ved at løfte vægte.
Fra du fylder 30 år begynder din krop at miste muskelstyrke og muskelmasse. Derfor er det vigtigt, at du vedligeholder din krop ved at løfte vægte.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grib vægten hvis du vil have en stærk alderdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grib vægten hvis du vil have en stærk alderdom
Lev sundt - 26. december 2020 kl. 12:23
Af Søren Arildsen

Vil du gerne have en alderdom, hvor det ikke er kroppens skavanker, der kommer til at styre dit liv, så er det en god idé snarest muligt at begynde at styrketræne dine muskler.

Fra du fylder 30 år begynder din krop at miste muskelstyrke og muskelmasse. Det er en naturlig udvikling, at kroppens mange tusind muskelfibre i takt med alderen bliver mindre - og at nogle helt forsvinder. Den proces kaldes muskelaldring.

Gør du intet for undervejs i livet at styrke dine muskler, så vil du gradvis blive mere og mere svag. I starten kan du næsten ikke mærke en forskel, men fra du passerer de 65 år, sker der en mærkbar nedgang. Herefter taber du 1-2 procent af din muskelmasse årligt. Og når du så fejrer din 80 års fødselsdag, har du mistet omkring en tredjedel af den muskelstyrke, du havde 50 år tidligere.

Tab af en så stor mængde muskelstyrke betyder, at du kan få svært ved at udføre helt dagligdags ting som at rejse dig fra en stol, gå op ad trappen eller bære dine indkøbsposer hjem fra supermarkedet.

Hvor gerne du end vil, så kan du ikke stoppe nedbrydringsprocessen i kroppen. Men du kan sænke tempoet. Det sker ved at styrketræne.

arrow Læs også: Disse tre er gamle - og superstærke
Stop træning og bliv gammel
et engelsk slogan, som findes på forskellige plakater og posters siger:

You don´t stop training, when you get old - you get old when you stop training
Det kniber med konditionen

I takt med alderen reduceres også din hurtighed. Har du aldrig før hoppet i et par løbesko, kan du sagtens forbedre dig som løber som både 60- og 70-årig. Men har du løbetrænet hele livet, så vil du være langsommere som 60-årig end du var som 30-årig. Det skyldes, at din ildoptagelse bliver ringere med alderen. Hjertet kan heller ikke pumpe helt så meget blod rundt i kroppen som tidligere. Endelig er dine nerver blevet langsommere til at reagere. Du er også længere tid om at restituere.

Meget kan kompenceres ved træning, men hvad enten du er almindelig motionist eller topløber vil du i gennemsnit ved hvert år du lægger på din alder miste en procent i din ydeevne.

Opbyg muskelstyrke hele livet

Sådan er det ikke med styrke. Her reagerer kroppen anderledes. Du kan hele livet igennem opbygge muskelstyrke. Og næsten nå op på fordums styrke, selv om du har lagt mange år til livet.

En egentlig øgning af muskelstyrken kræver dog, at du gennemfører en målrettet styrketræning 2-3 gange om ugen. Her skal du bruge en så stor modstand, at du højst kan gennemføre en øvelse 12 gange i træk. Efter en pustepause, tager du de 12 øvelser igen - og igen, således at du i alt har lavet 3x12 gentagelser.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?