23. marts 2019
Halvdelen af danskerne mener, der er for meget sundhedshysteri.
gallery icon

Se billedserie

Halvdelen af danskerne mener, der er for meget sundhedshysteri.
Foto: Mark Hayes /shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gider du heller ikke være sund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gider du heller ikke være sund
Lev sundt - 21. juli 2018 kl. 12:27
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gider du ikke være sund. Så har du det lige som de 58 procent, der i en undersøgelse fra 2017 lavet for tænketanken Mandag Morgen og Trygfonden svarer, at de synes, at samfundet er præget af sundhedshysteri. I alt 5000 danskere deltog i undersøgelsen.

I en tilsvarende undersøgelse fra 2011 synes kun 37 procent, at der var for meget sundhedshysteri i Danmark.

Samtidig viser undersøgelsen, at flere og flere danskere har svært ved at skelne sandt fra falsk, når det kommer til sundhed. På udsagnet ”læger og forskere ved i virkeligheden meget lidt om, hvad der er sund og usund livsstil” er næsten lige så mange danskere enige som uenige.

»Der kommer hele tiden nye rapporter og nye bøger om, hvad der er bedst at spise, hvis du gerne vil være sund, tabe dig eller leve længere. Og medierne – herunder i stigende grad de sociale medier – er også fyldt med historier og opdateringer om sund kost. Jeg bliver selv meget tit træt af alt det, der dukker op«, siger Morten Grønbæk, direktør på Statens Institut for Folkesundhed i et interview med Politiken.

Nej til rygning

Til gengæld viser undersøgelsen også, at flere og flere danskere mener, at der skal gøres noget ved rygning.

Et markant flertal af de adspurgte ønsker, at vores børn går en røgfri fremtid i møde. Hele 85 pct. bakker op om visionen om en røgfri generation i 2030. Og tiltag målrettet at begrænse rygning blandt børn og unge er de mest populære forebyggelsestiltag.

To ud af tre er klar til at forbyde rygning i biler med børn som passagerer. 75 pct. mener, at man under ingen omstændigheder bør ryge, når man er sammen med børn. Samtidig er danskerne glade for rygeloven – 73 pct. mener, at det er en god lov. Og langt de fleste har også implementeret rygeregler i egne hjem. Hos 72 pct. af danskerne er rygning således kun tilladt udendørs.