18. april 2021
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at mænd holder sig under en livvidde på 94 centimeter, og kvinder holder sig under 80 centimeter.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at mænd holder sig under en livvidde på 94 centimeter, og kvinder holder sig under 80 centimeter.
Foto: Photographer: Joerg Huettenhoels
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor skal du passe på med at få for meget mavefedt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor skal du passe på med at få for meget mavefedt
Lev sundt - 20. december 2020 kl. 12:43
Af Søren Arildsen

Det kan godt være, du synes din bugnende mave blot repræsenterer et godt køkken, men pas på med at lejre for meget fedt rundt om maven. Netop ophobning af fedt omkring maven kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde. Det understreger Hjerteforeningen.

Og skulle du have haft et hjerteanfald, som er der øget risiko for, at du kan få et nyt, hvis du har for meget mavefedt.

Det sidste understreges af et forskningsstudie fra det svenske Karolinska Institutet i Stockholm. I en artikel i Medicinsk Tidskrift omtales studiet. De svenske forskere har fulgt mere end 22.000 patienter efter deres første hjerteanfald. De har undersøgt, om der var en sammenhæng med for meget mavefedt og risikoen for igen at få et hjertetilfælde.

Hjerteforeningen skriver, at ifølge Medicinsk Tidsskrift havde de fleste patienter en for stor livvidde.
Undersøgelserne viste, at øget mavefedt var forbundet med hjerteanfald og slagtilfælde, uanset om forsøgsdeltageren røg tobak eller havde diabetes, forhøjet blodtryk eller andre livsstilsmæssige udfordringer. Sammenhængen var stærkere for mænd end for kvinder.

Værd at vide om mavefedt
Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret grænseværdier for taljemål hos voksne hhv. kvinder og mænd:
  • Taljeomkreds : 80 hhv. 94 cm for kvinder og mænd er forbundet med lav risiko for følgesygdom.
  • Taljeomkreds op til 94-102 cm for kvinder og mænd er forbundet med moderat forøget risiko for følgesygdom.
  • Taljeomkreds over 94 og 102 cm for kvinder og mænd er forbundet med svært forøget risiko for følgesygdom.
Mavefedt giver betændelse

Er du blevet lidt for tyk, så er det en god idé at sætte ind med livstilsændringer. Ernæringsfaglig seniorkonsulent Natasha Selberg fra Hjerteforeningen forklarer:

– Det har en større betydning, end du måske lige vidste, hvordan fedtet er placeret på kroppen og, om du har en såkaldt æble- eller pæreform. Det siger Ernæringsfaglig seniorkonsulent Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.

- Hvis fedtet overvejende sidder på maven frem for på lårene, stiger din risiko for sygdom. Det betyder nemlig, at langt mere af fedtet sidder omkring dine organer, og det er farligere for hjertet og de andre organer end fedt andre steder på kroppen. Fedt omkring de indre organer er med til at og øge risikoen for at udvikle bl.a. forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og diabetes, som er faktorer, der øger risikoen for hjerte-kar-sygdom, forklarer Natasha Selberg.

Fedtet omkring de indre organer skaber en form for betændelsestilstand – en tilstand af betændt kropsvæv, kunne man kalde det – og påvirker vores metabolisme på en uheldig måde.

– Jo større fedtdepoter man har – især omkring maven – jo mere øger man betændelsestilstanden i kroppen. Betændelsestilstanden ligner den, man får, når man er syg, men på et langt lavere blus. Denne betændelsestilstand giver forhold i kroppen, der øger sandsynligheden for, at hjerte-kar-sygdom og diabetes kan udvikle sig.

Det kan du gøre, hvis du er blevet for tyk

Kom op af sofaen og ud at bevæge dig. Det behøver ikke at være sveddryppende træning i det røde felt. Gåture giver også styrkede muskler, fedtforbrænding bidrager desuden med lys og luft.

Spis varieret, nøjes med en portion og begræns dit indtag af salt, sukker og alkohol.

Nedenstående får du en opskrift på hverdagspasta med kål og laks, som Hjerteforeningen har offentliggjort på dens youtube-kanal.

Hjertesund opskrift ved kokken Claus Holm og dansker Thomas Evers Poulsen
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?