9. juli 2020
Hyppig håndvask er et effektivt middel mod smittespredning, men kan være hård ved hænderne.
Hyppig håndvask er et effektivt middel mod smittespredning, men kan være hård ved hænderne.
Foto: Henrik Gantzel/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronakrise slider på hænderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronakrise slider på hænderne
Opdateret 17. marts 2020 kl. 09:10
Lev sundt - 17. marts 2020 kl. 08:54
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vask dine hænder grundigt og sprit dem af. Det er det bedste middel mod den coronavirus, som lige nu hærger Danmark, Europa og resten af verden og har sendt millioner af mennesker i isolation i eget hjem.

Rådet er godt og effektivt og gentages mange gange af forskellige relevante sundhedsmyndigheder.

Den hyppige håndvask og afspritning ER med til at fjerne de uønskede mikroorganismer, du får på dine hænder i dagens løb.

Men hyppig håndvask og afspritning KAN være hård ved huden. Sæbe fjerner hudens naturlige og beskyttende fedtlag, så huden bliver tør og irriteret og mister sin selvbeskyttende effekt.

Sæbe er mindre skånsom end sprit, da mange af de typer håndsprit, som findes på markedet har tilsat glycerin, som modvirker, at huden tørrer ud.

Bruger du sæbe, så vælg en flydende sæbe, da der sagtens kan sidde bakterier på et stykke håndsæbe.

Tegn på eksem
  • Huden virker tør.
  • Det klør, huden bliver rød og begynder at skalle.
  • Små væskefyldte blærer, knopper eller smertefulde revner. Typisk hvor huden er tynd.
  • Selv om eksemet heler, og huden ser sund ud, vil den i flere måneder være mere følsom og reagere nemmere på kontakt med hudskadelige stoffer som sæbe og rengøringsmidler.

Håndcreme

For at undgå en tør hud, som kan give sprækker og eksem på hænderne, er det en god idé at tilføre hænderne håndcreme. Vælg en håndcreme med højt fedtindhold.

BFA (Branche Fællesskab Arbejdsmiljø) anbefaler, at man ved hudirritation bruger en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume. Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden, inklusive fingre og håndrygge.

Det vil være en god idé at smøre hænderne godt ind, inden du f.eks. går i seng, så cremen kan sidde natten over og arbejde.

Vær opmærksom på, hvad det er for en creme, du smører på hænderne. Du kan udvikle allergi over for parfume og konserveringsmidler, der er tilsat fugtighedscreme. For at undgå det, kan du vælge et parfumefri produkt og produkter, der er mærket med f.eks. Astma og Allergi Danmarks ”Den blå krans”.

Fakta om hud

Huden består af flere lag - overhud, læderhud og underhud. Det er overhuden, som lider skade, hvis den konstant tørrer ud - ved f.eks. hyppig håndvask.

Overhuden er 0.01 – 1 mm tyk og består hovedsageligt af døde hornceller og fedtstoffer, der konstant afstødes fra hudens overflade, og derfor løbende fornyes fra de dybereliggende lag i overhuden.

Hvis fedtstofferne og horncellerne bliver ødelagt eller forsvinder, og der kommer små sprækker, er hudbarrieren ikke længere modstandsdygtig og ikke længere en så god barriere mod omverdenen. Når hudbarrieren er brudt, f.eks. ved kontakt med hudskadelige stoffer eller ved mekanisk slid, så er der nemmere adgang for indtrængen af fremmede stoffer og mikroorganismer.

Video: Sådan vasker du hænder
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?