22. oktober 2019
At være fyldt 90 år er ingen hindring for at leve et selskabeligt liv med besøg af venner og familie flere gange om ugen.
At være fyldt 90 år er ingen hindring for at leve et selskabeligt liv med besøg af venner og familie flere gange om ugen.
Foto: New Africa/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældre er socialt aktive højt oppe i alderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre er socialt aktive højt oppe i alderen
Lev sundt - 24. februar 2019 kl. 08:26
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At være fyldt 90 år er ingen hindring for at leve et selskabeligt liv med besøg af venner og familie flere gange om ugen. For langt de fleste ældre danskere har et godt socialt liv, skriver Kristeligt Dagblad.

Eksempelvis mødes halvdelen af de 82-97-årige med venner mindst en gang om ugen, ligesom 8 ud af 10 bedsteforældre er sammen med deres børnebørn mindst en gang om måneden. Et andet tegn på, at ældre har det godt socialt, er, at 8 ud af 10 sjældent føler sig ensomme, mens tre procent ofte har den følelse.

De positive tendenser fremgår af en ny undersøgelse fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der har kortlagt de sociale relationer blandt 10.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 51 år og 97 år - altså både fremtidens og nutidens ældre.

- Selvfølgelig oplever man som ældre tab af venner og familie. Men overordnet viser vores undersøgelse, at socialt samvær med venner og familie og børn er på et relativt højt niveau, også højt oppe i alderen. De fleste oplever desuden at få meget støtte fra deres omgivelser, og kun et mindretal oplever konflikter, og at deres sociale relationer gør dem bekymrede. Samtidig ser vi en stigning i andelen af ældre over 77 år, der hjælper deres voksne børn, mens de 67-årige i lidt mindre grad end tidligere hjælper deres børn.

- Det skyldes sandsynligvis, at flere ældre bliver længere på arbejdsmarkedet, siger seniorforsker Anu Siren fra Vive.

Samtidig betyder mænds stigende levealder et markant fald i andelen af enker. Undersøgelsen viser, at mens hver tredje 67-årige kvinde var enke i 1997, var det tal faldet til hver 10. i 2017.

- Det er en virkelig god nyhed, for vi ved, at det at bo alene er en risikofaktor i forhold til dårligt helbred og ensomhed, siger Anu Siren, som understreger, at sårbare grupper som for eksempel personer med demens ikke indgår i undersøgelsen.