10. juli 2020
Hvis ingen røg i Danmark, vil 142.000 mennesker frem til 2045 slippe for kræft.
Hvis ingen røg i Danmark, vil 142.000 mennesker frem til 2045 slippe for kræft.
Foto: igorstevanovic/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 142.000 danskere behøver ikke at dø af kræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

142.000 danskere behøver ikke at dø af kræft
Lev sundt - 02. august 2018 kl. 10:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis der ikke var blev røget en eneste smøg i Danmark siden 2016 - og der heller ikke i fremtiden vil blive dampet løs på tobakken, så vil 142.000 mennesker frem til 2045 undgå at få kræft.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse på baggrund af beregninger, nordiske forskere har foretaget.

arrow Læs også: 7 tegn på, at du kan have kræft

Forskerne har benyttet en særlig beregningsmodel – kaldet Prevent -, som forskerne fodrer med en række forskellige data om blandt andet rygevaner og befolkningsvækst og om de kræftformer, som kan skyldes rygning. Det er blandt andet lunge-, spiserørs- og blærekræft.

I dag er 16 pct. af danskerne dagligrygere, og sådan har det været i flere år. Men hvis vi forestiller os, at rygning var ophørt med at eksistere fra 2016, da undersøgelsen startede, kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045 - heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft. Det viser undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Cancer, og som forskere i Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave.

- Det er selvfølgelig svært at forestille sig, at ingen pludselig ryger. Men det viser, hvor stort et potentiale vi har for at forebygge kræft på grund af rygning, siger Therese M. L. Andersson, der er Ph.d. og assisterende professor ved det svenske Karolinska Institut og som har stået i spidsen for undersøgelsen.

- Vores undersøgelse viser, at tusindvis af kræfttilfælde kan forebygges, hvis færre ryger, og at det derfor er vigtigt at indføre nye tiltag mod rygning, siger hun.

Hvis kun fem pct. ryger i 2030...

Therese M. L. Andersson og hendes kolleger har også beregnet, hvad der vil ske, hvis andelen af rygere begynder at falde, så den i 2030 er nede på fem pct., og derefter falder yderligere til to pct. i 2040. Det vil forhindre 85.000 kræfttilfælde frem til 2045.

Det svarer godt til Kræftens Bekæmpelses vision om et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

Forskerne har også kigget på konkrete forebyggelsesindsatser, som har en dokumenteret virkning mod rygning. Det drejer sig om højere priser på tobak, rygeforbud på alle arbejdspladser og serveringssteder, forbud mod synlig markedsføring, standardiserede cigaretpakker samt mediekampagner.

Hvis alle disse ting indføres i Danmark, vil det forhindre 60.000 kræfttilfælde i Danmark, viser undersøgelsen. Så det er bare om at komme i gang, mener Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ved godt, at rygning giver kræft, men det er alligevel chokerende at se, hvor mange mennesker det drejer sig om. Jeg håber, den her undersøgelse kan være en øjenåbner for regeringen, så vi kan få en handlingsplan mod tobak. Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær.

Model med styrker og svagheder

Prevent-modellen er en fremskrivningsmodel, og derfor er den behæftet med usikkerhed, understreger Therese M. L. Andersson.

- Til gengæld er styrken, at der indgår virkelig mange data i beregningerne, og det er de bedste data vi har. Og så kan Prevent-modellen medregne den tidsforskydning, der vil være mellem en forandring i rygevaner og kræftforekomsten. Det gør den interessant, siger Therese M. L. Andersson.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs mere på https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/

arrow Højere tobakspriser vil få færre til at ryge
05. august 2018 kl. 12:24 Opdateret: kl. 12:24
arrow Syv ud af ti vil gerne stoppe med at ryge
04. august 2018 kl. 12:45 Opdateret: kl. 12:45
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?