25. oktober 2021
En olieskade i vinteren 2014 lukkede Rye Kirke i seks år. Søndag var der officiel genåbning af kirken. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

En olieskade i vinteren 2014 lukkede Rye Kirke i seks år. Søndag var der officiel genåbning af kirken. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Efter seks år med renoveringer genåbner kirke nu officielt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se billederne: Efter seks år med renoveringer genåbner kirke nu officielt

Søndag var der en helt særlig høstgudstjeneste i Rye Kirke - her markeredes kirkens officielle genåbning.

Lejre - 27. september 2021 kl. 06:39
Af Ea Lykke Schausen

Det tog seks år og over 10 millioner kroner, men søndag kunne Rye Kirke officielt fejre genåbning, efter den over 800 år gamle kirke i slutningen af 2014 måtte lukke, da der blev opdaget en olieskade.

En glæde at fejre

Der var levende lys i de nye lysekroner, og biskop Peter Fischer-Møller var i dagens anledning inviteret til at prædike og fejre dagen sammen med de godt 100 fremmødte.

- Jeg synes, det er så herligt, at vi kan stå her i dag, efter så lang og besværlig en periode, lød det fra biskoppen, kort før søndagens festgudstjeneste.

- Selvom kirken reelt har været i brug i en del måneder, så er det jo en glæde at kunne fejre projektet og det flotte resultat.

Olie i orgelet

For godt seks år siden måtte kirken lukke lørdag før 1. advent, da man opdagede, at der var sivet olie fra et gammelt fyr på loftet ned i orgelet. Det ledte til et større projekt, der alt i alt har givet kirken, der i år kan fejre 871-års fødselsdag, en modernisering, der passer til menighedens visioner.

Det indebærer blandt andet, at de gamle bænke er skiftet ud med stole, så man nemmere kan rykke rundt på pladserne inde i kirken, såvel som en ny tilbygning med køkken.

Et helt nyt køkken

Sidstnævnte noget, som tidligere sognepræst i Rye sogn, Birgit Svendsen spår, vil blive til stor nytte.

- Jeg mindes, hvordan jeg måtte slæbe kaffe i kurve fra præstegården, fordi der intet køkken var her. Så det er dejligt med et køkken, fortæller den tidligere sognepræst, der har brugt 35 år som præst i sognet, og fortsætter:

- Det er en stor fornøjelse, at kirken nu officielt kan genåbne. Under Corona har den været lidt i brug, men nu kan vi jo fejre det med alle dem, der har lyst, så det er en rigtig dejlig dag i dag.

Mere handicapvenligt

Foruden køkken og stole er der også blevet skiftet tag og loft, og så er der blevet installeret varme i gulvet fremfor centralvarme, som der tidligere har været. Det fortæller graver Henning Sørensen.

- Kirken har fået den helt store tur over de her seks år. Der var en masse råd i loftet, så tag og loft er skiftet, og så har vi revet gulvet op og skiftet til gulvvarme. Derudover har vi fået en hadicapvenligt toilet, og forpladsen er gjort mere handicapvenlig, fortæller han.

Til stor glæde

Hvad en sådan renovering koster, kan graveren ikke sige helt præcist.

- Alt i alt skal det nok løbe op i over 10 millioner kroner. Om vi er landet på 13 eller 15 millioner, det skal jeg ikke kunne sige, lyder meldingen.

Uanset så har kirkens store overhaling helt sikkert glædet både menighedsråd, præster og kirkens gæster, fortæller graveren:

- Man kan tydeligt mærke på folk, de er glade for, kirken nu igen er åben. Det kan godt være lidt svært at få folk til her efter Corona, men de der kommer, er helt sikkert meget positive.

En festlig dag

Den nyrenoverede kirke bærer stadig præg af sin historie som en del af Ryegaard, og hvordan slægten her har bekostet meget af stedets inventar, frem til kirken blev selvejet i 1909. Det gælder blandt andet prædikestolen fra 1661 såvel som initialerne »FCR« og »DR« på taget for F.C. Rosenkrantz og hans hustru.

- Skal man nævne en ting om kirkens historie, så er det Ryegaard, konkluderer Birgit Svendsen og fortsætter:

- Foruden orgelet. Det blev skiftet i 2006. Og efter en rensning, så er det tilbage i kirken nu også.

Klar til forhåbentlig mange gudstjenester endnu.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk